Eveniment

Pro şi contra majorării salariului minim. Economiştii şi oamenii de afaceri sunt împărţiţi: unii zic că majorarea salariului minim destabilizează economia, alţii că fără aceasta România s-ar goli de tot. Unde este adevărul?

Autor: Iulian Anghel, Adelina Mihai

27.10.2018, 19:00 6311

Guvernul a decis majorarea sala­riului minim de la 1 noiembrie şi nu de la 1 ianuarie 2019, cum fusese stabilit anterior. „Este o măsură populistă şi stupidă de tipul «Vă mai dau 100 de lei», care nu creşte bunăstarea nimănui, dar accentuează răul care se face mediului de afaceri de la o vreme încoace. O salarizare diferenţiată pentru cei cu studii superioare şi vechime este şi discrimi­na­torie pentru că, în această zonă, nu contează studiile, ci ce face omul“,  comentează Cristian Pârvan, preşedintele PIAROM (Patronatul Investitorilor Autohtoni).

Guvernul a produs stupoare anunţând, săp­tă­mâna trecută, creşterea în avans a sala­riului minim pe economie, de la 1 noiembrie, de la un salariu minim brut actual de 1.900 de lei până la 2.080 de lei. Astfel, salariul minim net va creşte de la 1.162 de lei la 1.263 de lei.

În plus, cei cu vechime de peste 15 ani şi cei cu studii superioare vor avea  un salariu minim dife­renţiat. Aceste categorii primesc, de la 1 noiem­brie 2018, un salariu minim brut de 2.350 de lei, ceea ce le aduce un plus de 251 de la faţă de actualul salariu minim net. Potrivit calculelor ZF, din cei 1,5 milioane de salariaţi care câştigă minimul pe economie, circa 300.000 au studii superioare. De asemenea, potrivit calculelor ZF, impactul  bugetar ar urma să fie un plus de aproximativ 500 mil. lei la buget, până la finalul anului. Salariul minim brut pe economie ar fi trebuit să crească de la 1 ianuarie 2019 - aşa era planul guvernului - până la 2.050 de lei.

Potrivit lui Pârvan, aceste modificări vor crea probleme mari pentru companiile care merg cu marje mici de profit - industria hotelieră, construcţiile, industria textilă - pentru că este posibil ca acestea să intre pe pierdere. Şi în trecut s-a spus însă că majorarea salariilor va avea drept rezultat concedieri şi închideri de companii şi nu s-a întâmplat. Este adevărat, spune Pârvan. Dar nu trebuie uitat că, în ultima vreme, s-au scumpit energia, gazele, combustibilii. Acum se majorează din nou salariile şi tot acest complex de factori poate trece companiile pe pierdere şi nu va mai exista pentru unele dintre ele decât soluţia închiderii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro