• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Eveniment

Problema laboratoarelor chimice din Ucraina a ajuns si pe masa OMS. Organizaţia cere distrugerea agenţilor patogeni din centrele de cercetare

Problema laboratoarelor chimice din Ucraina a ajuns si pe masa OMS. Organizaţia cere distrugerea agenţilor patogeni din centrele de cercetare

Autor: Dorin Oancea

11.03.2022, 07:15 9652

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a sfătuit Ucraina să distrugă agenţii patogeni cu grad ridicat de pericol aflaţi în laboratoarele de sănătate publică ale ţării pentru a preveni "orice potenţiale scurgeri" care ar putea răspândi boli în rândul populaţiei, a declarat agenţia pentru Reuters.

Experţii în biosecuritate spun că deplasarea trupelor ruseşti în Ucraina şi bombardarea oraşelor sale au crescut riscul unei scăpări a agenţilor patogeni cauzatori de boli, în cazul în care oricare dintre aceste instalaţii ar fi deteriorate.

La fel ca multe alte ţări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care cercetează modul de atenuare a ameninţărilor legate de bolile periculoase care afectează atât animalele, cât şi oamenii, inclusiv, cel mai recent, COVID-19. Laboratoarele sale au primit sprijin din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene şi a OMS.

Ca răspuns la întrebările adresate de Reuters cu privire la activitatea sa cu Ucraina înainte şi în timpul invaziei Rusiei, OMS a declarat într-un e-mail că a colaborat cu laboratoarele ucrainene de sănătate publică timp de mai mulţi ani pentru a promova practicile de securitate care ajută la prevenirea "eliberării accidentale sau deliberate de agenţi patogeni".

"Ca parte a acestei activităţi, OMS a recomandat cu tărie Ministerului Sănătăţii din Ucraina şi altor organisme responsabile să distrugă agenţii patogeni cu grad ridicat de pericol pentru a preveni orice potenţiale scurgeri", a declarat OMS.

OMS nu a precizat când a făcut această recomandare şi nici nu a oferit detalii despre tipurile de agenţi patogeni sau toxine aflate în laboratoarele din Ucraina. De asemenea, agenţia nu a răspuns la întrebări privind respectarea recomandărilor sale.

Oficialii ucraineni de la Kiev şi de la ambasada lor din Washington nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Capacităţile de laborator ale Ucrainei se află în centrul unui război informaţional în creştere de când Rusia a început să mute trupe în Ucraina în urmă cu două săptămâni.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a repetat o afirmaţie de lungă durată potrivit căreia Statele Unite operează un laborator de arme biologice în Ucraina, o acuzaţie care a fost negată în mod repetat de Washington şi Kiev.

Zakharova a declarat că documentele descoperite de forţele ruseşti în Ucraina arată "o încercare de urgenţă de a şterge dovezile programelor biologice militare" prin distrugerea mostrelor de laborator.

Reuters nu a putut să confirme independent informaţiile.

În replică, un purtător de cuvânt al preşedintelui ucrainean a declarat: "Ucraina neagă cu tărie orice astfel de acuzaţie". Purtătorii de cuvânt ai guvernului american au negat, de asemenea, acuzaţiile lui Zakharova, spunând că Rusia ar putea folosi afirmaţiile sale ca pretext pentru a-şi desfăşura propriile arme chimice sau biologice.

Declaraţia OMS nu a făcut nicio referire la războiul biologic. Agenţia a declarat că încurajează toate părţile să coopereze pentru "eliminarea sigură şi securizată a oricăror agenţi patogeni pe care îi întâlnesc şi să apeleze la asistenţă tehnică, dacă este necesar". Aceasta s-a oferit să ajute ori de câte ori este posibil cu îndrumare şi coordonare tehnică.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni vineri, la cererea Rusiei, pentru a discuta afirmaţiile Moscovei, prezentate fără dovezi, privind activităţile biologice ale SUA în Ucraina.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705