Eveniment

Problema laboratoarelor din Ucraina a intrat în vizorul ONU. Organizaţia va analiza acuzaţiile Rusiei

Problema laboratoarelor din Ucraina a intrat în vizorul...

Autor: Mihai Draghici

11.03.2022, 03:13 58

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite se va reuni, vineri după-amiază, la solicitarea Rusiei, pentru a discuta acuzaţiile Moscovei privind presupuse activităţi ale Ucrainei de fabricare a armelor biologice şi chimice, informează cotidianul Le Monde.

Administraţia de la Moscova a acuzat Ucraina şi SUA că ar administra laboratoare de arme biologice şi chimice în Ucraina, dar acuzaţiile au fost respinse de cele două ţări. Rusia a folosit acest argument pentru a justifica invazia militară în Ucraina.

În schimb, Casa Albă a avertizat că Rusia ar putea utiliza arme neconvenţionale în Ucraina. "Rusia proferează acuzaţii false privind presupuse laboratoare de arme biologice şi chimice în Ucraina, iar China pare să susţină această propagandă. În acest context, ar trebui să fim cu toţii atenţi pentru că este posibil ca Rusia să utilizeze arme chimice sau biologice în Ucraina sau să creeze un pretext de acest tip pentru a le folosi. Rusia este cea care a utilizat în trecut arme chimice, inclusiv în tentative de asasinat asupra inamicilor politici, precum Aleksei Navalnîi", a avertizat miercuri Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA.

Şi premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că Rusia ar putea aduce arme chimice în Ucraina.

Reuniunea Consiliului de Securitate ONU se va încheia, aproape sigur, fără nicio concluzie, în contextul în care SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi China au drepturi de veto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO