Eveniment

Procurorii DNA cer joi ICCJ arestarea preventivă a lui Ioan Oltean

Procurorii DNA cer joi ICCJ arestarea preventivă a lui...

Autor: Cătălin Lupăşteanu

09.12.2015, 17:34 89

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) vor decide dacă vor admite propunerea procurorilor anticorupţie şi vor dispune arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Ioan Oltean.

Deputaţii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PNL Ioan Oltean, acuzat de corupţie în dosarul despăgubirilor ANRP, cu 186 de voturi "pentru". În cazul deputatului Cătălin Teodorescu, cercetat în dosarul ANRP alături de Oltean, nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru aprobarea solicitării DNA, astfel încât acesta nu va putea fi arestat preventiv.

Ioan Oltean le-a transmis deputaţilor, în şedinţa în care s-a discută ridicarea imunităţii sale, că solicitarea de arestare preventivă este în conflict cu democraţia, statul de drept şi justiţia, şi că nu doreşte să pledeze nevinovăţia sa, ci doar să probeze netemeinicia cererii DNA.

Deputatul a mai spus că este "extrem de regretabil" că după 25 de ani de politică, după 21 de ani în care a fost membru al Camerei Deputaţilor, după aproape 10 ani de vicepreşedinţie a Camerei, vine acum în faţa colegilor săi, în această postură. El a susţinut că este vorba despre "un abuz" pe care îl respinge cu vehemenţă, că nu este un pericol social şi că Parlamentul trebuie să fie puternic.

Oltean şi-a încheiat discursul transmiţându-le colegilor "Sărbători fericite" şi i-a avertizat că, oricând, pot fi în locul său. "Vă urez sărbători fericite (...) Dacă Parlamentul nu este democratic, nicio altă instituţie a statului nu este”, a declarat el, precizând că nu le cere să voteze într-un fel sau altul.

Şi înaintea şedinţei de plen, deputatul Ioan Oltean a respins acuzaţiile de corupţie din dosarul despăgubirilor ilegale pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă şi precizează că a solicitat Parchetului confruntarea cu preotul care l-a denunţat că ar fi luat 600.000 euro şi despre care spune că îşi cumpără astfel libertatea.

El a precizat că a solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe: audierea şoferului său, despre care denunţătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că a fost la biserică, confruntarea acestei persoane cu denunţătorul, confruntarea sa cu denunţătorul şi confruntarea dintre denunţător şi cele patru persoane despre care pretinde că se aflau la biserică.

Deputatul PNL a susţinut că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, nu a fost la biserica din Chitila, nu s-a întâlnit cu Mihai Rotaru şi nu a luat nicio sumă de bani de la acesta. El mai afirmă că a colaborat cu anchetatorii şi, în aceste condiţii, arestarea sa preventivă este neîntemeiată.

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut aviz, la sfârşitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaţilor pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.

Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Piteşti în suprafaţă de peste 61.000 de metri pătraţi. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuţa Dumitrean.

Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, "care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu preşedinta ANRP", a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.

"În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii", susţin procurorii DNA.

Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alţi inculpaţi, membri în comisia din ANRP - Crinuţa Dumitrean, atunci preşedinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătraţi din Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.

În acelaşi dosar, au fost arestaţi preventiv, în 28 noiembrie, de instanţa supremă Mihai Rotaru, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Sergiu Negurici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO