• Leu / EUR4.9481
  • Leu / GBP5.6203
  • Leu / USD4.5740
Eveniment

Procurorul General, despre dosarul privind OUG 13: Aşteptăm motivarea CCR. Noi vom continua ancheta

Procurorul General, despre dosarul privind OUG 13: Aşteptăm motivarea CCR. Noi vom continua ancheta

Autor: Claudiu Surmei

28.02.2017, 09:59 86

"Aşteptăm motivarea CCR. E obligatorie pentru toţi şi raportat la motive, noi vom continua ancheta. Când Ministerul Public e sesizat cu aspectele penale ale problemelor, cu fapte penale concrete, prin urmare Ministerul Public nu va face evaluări ale legalităţii oportunităţii unor acte sau puteri, ci strict ne vom cantona la aspecte penale care ţin de competenţa Ministerului Public. Ancheta va continua. Procurorul este obligat să afle adevărul cu privire la persoanele, faptele şi împrejurările în care au fost comise aceste acte", a declarat, la intrarea în sediul CSM, procurlrul general al României, Augustin Lazăr.

Întrebat dacă se va cere aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul privind OUG 13, Augustin Lazăr a declarat că "în continuare vom vedea ce va face procurorul de caz în cadrul secţiei de urmărire penală”. Totodată, procurorul general al României a mai menţionat că ancheta privind ordonanţa de urgenţă 13 e în continuare "in rem", adică referitor la fapte.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a precizat, luni, după ce CCR a admis existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, că ancheta pe OUG 13 poate continua, dar doar în ceea ce priveşte aspectele penale concrete şi nu pe oportunitate sau legalitate.

Întrebat ce se întâmplă cu ancheta procurorilor pe OUG 13, după decizia CCR, Dorneanu a precizat: „Decizia CCR are putere obligatorie. Ea se aplică însă numai pentru viitor, ceea ce înseamnă că ceea ce a făcut Parchetul până aici este răspunderea lui”.

„Dar, de aici înainte, şi DIICOT, DNA, dacă rămâne soluţia acolo, pentru că e doar proiectul care poate fi infirmat de procurorii ierarhic superiori, de aici înainte toate actele de anchetă, toate actele de cercetare penală trebuie făcute în aşa fel încât să nu se încalce prerogativele CCR, ale Parlamentlui şi ale Guvernului”, a adăugat Dorneanu.

Întrebat dacă, în consecinţă, ancheta ar putea continua, dar nu vor putea cerceta procurorii în continuare legalitatea sau oportunitatea, ci doar dacă sunt aspecte penale, cum ar distrugerea de documente, Dorneanu a răspuns: „Exact, care să atragă răspunderea concretă, penală, nu răspunderea ipotetică preluată din ce a spus autorul sesizării”.

Dorneanu a spus că DNA şi-a arogat, până acum, atribuţii în sensul că a verificat legalitatea şi oportunitatea OUG 13.

„Toată tevatura asta probabil că nu s-ar fi ivit dacă ar fi existat cooperare reală între autorităţi. Asta înseamnă că acele avize puteau fi cerute sub forma unei consultări. Constituţia nu cere aviz de la CSM, în acest caz, dar Guvernul ar fi putut să consulte autoritatea judecătorească”, a spus Dorneanu.

CCR a admis luni, cu majoritate, sesizarea preşedintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern-DNA, apărut în urma declanşării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13, între timp abrogată.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9481
Diferență: 0,1538
Ieri: 4.9405
Azi: 4.5740
Diferență: -0,3768
Ieri: 4.5913
Azi: 5.6203
Diferență: -0,1084
Ieri: 5.6264
Azi: 4.9827
Diferență: -0,5131
Ieri: 5.0084