Eveniment

Producătorii agricoli anunţă scumpirea alimentelor, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole

Producătorii agricoli anunţă scumpirea alimentelor, acuzând condiţiile meteo şi lipsa de politici agricole

Autor: Emil Popescu

22.05.2011, 15:22 382

Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România(FNPAR) anunţă o majorare a preţurilor produsele alimentare, înperioada următoare, invocând atât condiţiile meteo cât şi lipsaunui sprijin pentru acest sector din partea MinisteruluiAgriculturii şi Dezvoltării Rurale.

"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiilede legume şi fructe (caise, cireşe, ardei etc) sunt întârziate şiclar producţiile vor fi mai mici. După ploile din aceastăprimăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională deMeteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul deirigaţii nu este funcţional. Ministrul Agriculturii declara căRomânia nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial,însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente,ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României", adeclarat într-un comunicat preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

FNPAR cere Ministerului Agriculturii să elaboreze strategiile şipoliticile agricole ale României, astfel încât "mâncarea să nudevină un lux".

"Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult deproblemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ceaceştia au reuşit fără ajutorul domniei sale şi anume să fiereprezentaţi la cel mai înalt nivel la organizaţiilor europene dindomeniul lor de activitate, COPA şi COGECA. Încercarea ministruluiTabără (Valeriu Tabără, ministrul de resort, n.r.) de a determinaexcluderea agricultorilor români din acest for, prin refuzuldomniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limbaromână arată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturiipentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici",se mai arată în comunicat.

FNPAR a fost înfiinţată în anul 2007 şi este cea mai mareasociaţie patronală din agricultură.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO