Eveniment

Producatorii de energie cer tarife mai mari

08.08.2007, 20:40 13

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a primit mai multe solicitari din partea producatorilor de energie, in special din partea celor din zona termo, de crestere a tarifelor.
Motivul care sta la baza acestor solicitari este faptul ca din cauza secetei majoritatea unitatilor termo au fost nevoite sa lucreze suplimentar, ceea ce a implicat si costuri mai mari. O eventuala recunoastere a acestor costuri din partea ANRE va avea ca efect majorarea tarifelor la consumatorul final.
"Am primit ieri (luni - n.r.) o solicitare scrisa din partea complexului Rovinari de a recunoaste unele costuri. Vom analiza solicitarea mai multor producatori si in cateva zile vom anunta decizia pe care o vom lua", a declarat presedintele ANRE, Gergely Olosz. "Vom analiza cerintele acestor producatori si vom lua o decizie. Nu stiu sa va spun daca tarifele vor fi modificate la 1 septembrie sau la 1 octombrie", a mai spus el.
Pe partea de energie electrica, oficialul ANRE a declarat ca institutia analizeaza posibilitatea introducerii de anul viitor a unor noi preturi diferentiate la energia electrica pe cele opt zone de distributie acoperite de cele opt filiale Electrica. Practic, tariful zonal inseamna pretul pe care consumatorul final trebuie sa-l suporte pentru serviciul de distributie.
In prezent, ANRE stabileste preturile reglementate pentru consumatorii casnici si micii consumatori industriali, valabile in toate zonele tarii. Acestia au posibilitatea, de la jumatatea acestui an, sa negocieze direct cu furnizorii, inclusiv tarifele.
In ceea ce priveste preturile la gaze, presedintele ANRE a declarat ca deocamdata nu a primit nicio solicitare de majorare a tarifelor. De asemenea, potrivit unor oficiali ai Ministerului Economiei, autoritatile vor solicita in octombrie Comisiei Europene o noua amanare a termenului privind alinierea preturilor la gazele naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO