Eveniment

Producătorul de armament Romarm: Nu putem produce pe cât se cere. Cererea este de trei-patru ori mai mare

Producătorul de armament Romarm: Nu putem produce pe...

Autor: Carol Dan

11.06.2015, 00:04 28637
Compania Naţională Romarm SA, principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, se luptă cu o avalanşă de comenzi, în principal muniţie şi arme pentru infanterie, în marte parte din Orientul Mijlociu, dar nu poate face faţă cu capacitatea actuală de producţie.

„La momentul actual aproape că nu putem produce pe cât s-ar cere. Ar trebui să producem de trei-patru ori mai mult pentru a face faţă tuturor cererilor pe care le avem“, afirmă Floarea Şerban, directorul general al companiei şi prima femeie cu gradul de general din România.

Romarm a avut anul trecut afaceri de 104,3 mil. lei (23,5 mil. euro), de peste două ori mai mari faţă de 49,1 mil. lei în 2013, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Profitul net al companiei de stat, chiar dacă a crescut de la nivelul infim de 0,03 mil. lei în 2013, tot a rămas nesem­ni­ficativ, de doar 0,3 mil. lei. Romarm are 15 filialele şi are nevoie de investiţii pentru repornirea unor fabrici şi modernizarea utilajelor de producţie. Aşa este cazul fabricii de pulberi de la Făgăraş, unde compania vizează obţinerea de la bugetul de stat a 0,4 mil. euro pentru construirea unei staţii de tratare a apei reziduale, fără de care nu poate obţine autorizaţia de mediu, pe care a pierdut-o în urmă cu doi ani.

Investiţia ar urma să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp, iar „dacă totul merge conform planului, la sfârşitul anului 2017 fabrica ar putea funcţiona la adevărata valoare“, afirmă Şerban.

Potrivit ministrului economiei Mihai Tudose, redeschiderea fa­bricii de pulberi de la Făgăraş ar urma să aibă loc în câteva luni. Totodată, Ministerul Economiei, proprietarul Romarm, spune că mai are în plan şi transformarea fabricii de la Moreni, singura uzină din România care produce trans­portoare blindate, într-un  centru regional de mentenanţă vehicule militare, în care încearcă să atragă parteneri din străinătate.

„Odată cu mentenanţa vrem să creştem şi nivelul vehiculelor de luptă. Este prematur să spunem cu cine vom semna un acord“, a mai spus Floarea Şerban.

În prezent, Romarm nu mai produce nici tancuri, nici alte vechicule blindate, dacă ar exista comenzi ferme, ar putea reîncepe producţia într-un termen de aproximativ un an şi jumătate.

Ziarul Financiar vă recomandă şi: 

 Ransomware - cei mai periculosi virusi ai momentului

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO