Eveniment

Producţia externalizată de medicamente şi suplimente alimentare, tot mai folosită. Farmaciile folosesc fabrici locale pentru brandurile proprii

Investiţia într-o linie de fabricaţie de medicamente sau suplimente alimentare înseamnă de multe ori câteva milioane de lei sau chiar de euro.

Investiţia într-o linie de fabricaţie de medicamente sau suplimente alimentare înseamnă de multe ori câteva milioane de lei sau chiar de euro.

Autor: Georgiana Mihalache

10.06.2025, 19:10 100

 Pentru companiile care nu au capacităţi proprii sau nu au linii de producţie pentru anumite forme farmaceutice, externalizarea producţiei – contract manufacturing – este o soluţie  „Susţinem producţia locală, dar şi fidelizăm clienţii“, spune Mihai Băjan, unul dintre proprietarii farmaciilor Băjan, care au pe rafturi şi brandul propriu de suplimente şi cosmetice cu acelaşi nume.

De la paracetamol la sirop de tuse, vitamine, pastile pentru digestie, lecitină, rafturile farmaciilor au început să se umple de produsele marcă proprie. Dr. Max Pharma apărea surprinzător în topul Cegedim al celor mai mari 20 de companii farmaceutice după volume. Este brandul sub care reţeaua de circa 1.000 de farmacii cu acelaşi nume la nivel local comercializează 500 de produse proprii, deşi nu deţine o fabrică. Acest lucru arată puterea mărcilor proprii în piaţa farma.

Modelul îl întâlnim şi în retailul alimentar: Lidl are laptele Pilos, Kaufland marchează produsele proprii cu însemnele K-Classic, dar şi la fabricile de textile, care produc în lohn pentru branduri internaţionale. La medicamente şi suplimente însă, producţia are reguli mult mai stricte. Fără fabrici proprii care înseamnă investiţii şi costuri permanente, cine produce brandurile farmaciilor?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro