Eveniment

Producţia industrială a stagnat în februarie

Producţia industrială a stagnat în februarie

Autor: Andra Oprescu

10.04.2015, 00:02 88

Producţia industrială a crescut cu 4,8% în februarie faţă de luna ianuarie ca serie brută, dar a stagnat ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, potrivit datelor INS.

„Deşi în perioada recentă industria a evoluat la un ritm sub potenţial, pe termen scurt şi mediu ne aşteptăm la o accelerare, pe fondul relansării investiţiilor productive, pentru a satisface atât cererea externă, dar şi cererea internă“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Industria prelucrătoare a avut un avans în februarie faţă de ianuarie de 0,1% ca serie ajustată, dar industria extractivă  şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-au contractat cu 1,7%, respectiv 4,3%. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut producţia industrială a crescut ca serie brută cu 3,2% şi cu 3,1% ca serie ajustată, susţinută de industria prelucrătoare, iar pe ansamblul primelor două luni creşterea fost de 2,4% şi, respectiv, 3,3%.

Potrivit estimărilor băncii, investiţiile productive ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 5% în 2015, 7,5% în 2016 şi 5,6% în 2017. Factorii care susţin aceste creşteri sunt relansarea zonei euro, creşterea consumului privat, politicile economice interne şi nivelul redus al costurilor de finanţare în economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO