Eveniment

Profesorul Alexandru Rafila: Tulpina nouă de COVID-19 circulă în toate judeţele. Ce spune de presupusa tulpină românească

Profesorul Alexandru Rafila: Tulpina nouă de COVID-19 circulă în toate judeţele. Ce spune de presupusa tulpină românească

Autor: Laura Buciu

27.02.2021, 22:49 1559

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate judeţele ţării, însă nu peste tot s-a făcut secvenţiere. În ceea ce priveşte tulpina românească, dr. Rafila spune că e mai degrabă vorba de o mutaţie, care încă nu pune probleme.

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, sâmbătă seara, la Antena 3, că este convins că noua tulpină de coronavirus circulă în toate judeţele ţării, dar nu sunt informaţii că ar fi preponderentă.

„E un lucru care este cunoscut că această tulpină se transmite mai uşor decât tulpina clasică. În ceea ce priveşte preponderenţa ei, nu am informaţii că ar fi un număr mai mare de cazuri cu această nouă tulpină deocamdată. E posibil să fie aşa, dar până când nu devine operaţional acest sistem naţional de secvenţiere a unor tulpini suspecte (...) nu ne putem da seama care este ponderea acestei tulpini. Sunt convins că în toate judeţele din România, nu numai în jumătate din ele, circulă. În jumătate au fost identificate, dar asta nu înseamnă că în celelalte nu circulă”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Întrebat despre tulpina românească, despre care s-a vorbit în spaţiul public în ultimele zile, reprezentantul României la OMS spune că este vorba, mai degrabă, de o mutaţie, care a mai fost descoperită şi în alte 34 de ţări.

„Nu era vorba de tulpină românească, ci de o mutaţie semnalată la o tulpină de virus care a circulat şi în România. Prima dată a fost descoperită în Scoţia. Ulterior, a mai fost descoperită în încă 34 de ţări. Nu discutăm despre o mutaţie care în sine are un efect în ceea ce priveşte scăparea acestei tulpini faţă de răspunsul imun generat de o infecţie trecută sau de vaccinare, ci este o posibilitate a unei mutaţii cumulative repetate care include şi această mutaţie (...). Dar nu e niciun fel de problemă de sănătate publică până în momentul de faţă”, a spus Alexandru Rafila.

Acesta a precizat că mutaţia nu a arătat şi nu au existat dovezi în ceea ce priveşte o posibilă eficacitate mai mică a vaccinului faţă de îmbolnăvirile produse de ea.

 
AFACERI DE LA ZERO