Eveniment

Profesorul Cezar Mereuţă a obţinut cea mai înaltă distincţie oferită de Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române

Profesorul Cezar Mereuţă a obţinut cea mai înaltă...

Autor: Adelina Mihai

18.05.2018, 00:03 412

Prof. dr. Cezar Mereuţă, 82 de ani, cerce­tător aso­ciat al Centrului de Macromodelare Eco­nomică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din Ro­mânia, a obţinut medalia „Centenar Pierre Werner“, cea mai înaltă distincţie oferită de Insti­tutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“ al Academiei Române. Me­dalia, acordată pentru contribuţiile profe­so­rului Mereuţă în cercetările de micro­eco­no­mie aplicată în România, a fost oferită marţi, în cadrul unui eveniment orga­nizat la Centrul de Mo­delare Macro­economică din cadrul Aca­de­miei Române.

„Această distincţie încununează o acti­vi­tate greu de egalat, fără îndoială. Să lucrezi cu astfel de bănci de date şi să le stăpâneşti toate articulaţiile şi complicaţiile aso­ciate nu este uşor, cere efort insistent, tenace şi, bineînţeles, foarte multă acurateţe în analiză“, a spus aca­demicianul Emilian Do­bres­cu, fondatorul Cen­trului de Modelare Macro­economică al Institu­tului Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române. Profesorul Mereuţă şi-a dedicat cariera cercetării economiei reale (micro), analizând evo­luţia companiilor şi a sectoarelor econo­mice. Specialist în domeniul con­centrării eco­nomice cu aplicaţii speciale în micro­economie, el a determinat şi analizat distribuţiile valorilor indicelui Herfindahl la nivel microeconomic, identificând cauzele relevanţei deosebite a topurilor ca indicatori de stare ai economiei reale şi a elaborat o nouă metodologie de analiză a gradului de distorsionare a concurenţei. A lucrat timp de 33 de ani la Rocar (fosta Întreprindere Autobuzul) unde a început ca inginer stagiar, iar ultima funcţie deţinută în companie a fost de director general. Timp de aproape 7 ani a lucrat în cadrul CEMATT (Centrul de Management şi Transfer Tehnologic) şi, timp de un deceniu, a condus şi Centrul Român de Modelare Economică din Bucureşti. În paralel, a urmat şi o carieră academică, fiind cadru didactic la Institutul Politehnic, apoi la SNSPA şi ulterior la Universitatea din Piteşti. El este de profesie inginer energetician.

„Oferim această medalie profesorului Mereuţă în semn de apreciere a contribuţiilor sale în cercetările de microeconomie aplicată în România, cu gândul că modul în care am colaborat a consensualizat gândirea noastră în această materie, a modelării microeco­no­mice“, a spus prof. dr. Valeriu Ioan-Franc, pre­şe­­dinte director executiv al Centrului „Pierre Werner“ de Studii şi Documentare România-Lu­xemburg.

Economistul şi politicianul luxemburghez Pierre Werner a fost unul dintre fondatorii Uniunii Europene şi totodată unul dintre susţinătorii aderării României la Uniunea Europeană. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO