• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8254
  • Leu / USD4.6322
Eveniment

Profesorul Cezar Mereuţă a primit cea mai înaltă distincţie academică pentru contribuţia la cercetarea microeconomică

Profesorul Cezar Mereuţă a primit cea mai înaltă distincţie academică pentru contribuţia la cercetarea microeconomică

Cezar Mereuţă

Autor: Adelina Mihai

21.12.2016, 00:04 227

Prof. dr. Cezar Mereuţă, 80 de ani, specialist în domeniul con­centrării economice cu aplicaţii speciale în microe­­cono­mie, a primit la finalul săptă­mânii trecute cea mai înaltă distincţie acade­mică din România, „Meritul Aca­demic”, pentru contribuţia sa la dezvoltarea cercetării româneşti în domeniul microe­conomic.

Specialist recunoscut pe plan intern şi internaţional în domeniul concentrării econo­mi­ce cu aplicaţii speciale în mi­croe­­conomie, profesorul Mereuţă a pus pe masă pentru prima dată probleme precum rolul capi­talului privat românesc în econo­mie, dependenţa accentuată a exporturilor româneşti de firme străine, valoarea adăugată brută adusă de sectorarele economice la PIB sau rolul topurilor şi al companiilor-lider în economie.

El a determinat şi analizat distri­buţiile valorilor indicelui Herfin­­dahl la nivel microe­­co­nomic, identi­ficând cauzele rele­vanţei deosebite a topurilor ca indi­catori de stare ai economiei reale şi a elaborat o nouă me­todo­logie de analiză a gradului de distor­sionare a concurenţei.

Profesorul Mereuţă a lucrat timp de 33 de ani la Rocar (fosta Întreprindere Autobuzul) unde a început ca inginer stagiar, iar ultima funcţie deţinută în companie a fost de director general, iar dacă iniţial a condus echipe de 30 de oameni, în final a ajuns să conducă o companie cu 7.000 de angajaţi. Timp de aproape 7 ani a lucrat în cadrul CEMATT (Centrul de Mana­gement şi Transfer Tehnologic) şi, timp de un deceniu, a condus şi Centrul Român de Modelare Economică din Bucureşti. În paralel, a urmat şi o carieră academică, fiind cadru didactic la Institutul Politehnic, apoi la SNSPA şi ulterior la Univer­sitatea din Piteşti.

În prezent, el este cercetător asociat la Centrul de Macromodelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. Profesorul Mereuţă este de profesie inginer energetician cu specializarea în utilizarea energiei şi teoria sistemelor energetice industriale.

Cea mai recentă publicaţie a sa concentrează două decenii de cercetare microeconomică într-o „opera omnia“, un volum intitulat „Unele repere microe­conomice în procesul de tranziţie din România“ (Editura Econo­mică, 2015) care sintetizează principalele idei originale reieşite din cercetările ştiinţifice realizate de profesorul Cezar Mereuţă.

Premiul acordat de A­ca­demia Română reprezintă o re­cunoaştere a contribuţiei profe­sorului Mereuţă la cercetarea în dome­niul mi­croeconomic. Pen­tru acor­darea acestei dis­tinc­ţii, durata  pro­cedurii de pro­punere, eva­luare, dezbatere şi decizie de că­tre juriu este de doi ani.

adelina.mihai@zf.ro

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.6322
Diferență: -0,8625
Ieri: 4.6725
Azi: 5.8254
Diferență: -0,1217
Ieri: 5.8325
Azi: 4.7915
Diferență: -0,2768
Ieri: 4.8048