Eveniment

Prognoza vede PIB-ul din 2012 pe o creştere de 0,7%, faţă de 1,7% în luna mai

CNP reduce prognoza de creştere economică pentru acest an la 0,7%

Autor: Ovidiu Tempea

26.11.2012, 15:54 217

Comisia Naţională de prognoză (CNP) avea în primăvară o estimare de PIB de 607,5 miliarde lei, cu o rată de creştere de 1,7% şi un deflator de 3,3%. Prognoza de toamnă publicată recent indică însă un nivel al PIB de 608,5 miliarde lei, cu 1 miliard de lei peste nivelul din primăvară, în condiţiile unei creşteri economice de numai 0,7%, adică sub nivelul antarior cu un punct procentual.

În luna septembrie, la ultima revizuire a acordului cu FMI, CE şi BM, estimarea furnizată Guvernului de către CNP pentru creşterea economică a fost de 1,2%, iar rectificarea bugetară s-a realizat pe un PIB de 607,3 miliarde de lei.

După primele nouă luni din acest an, Produsul Intern Brut a avansat cu 0,2% faţă de perioda corespunzătoare din 2011, după ce a scăzut cu 0,6% în trimestrul al treilea.

O situaţie similară se regăseşte şi în cazul prognozelor pentru 2013.

Astfel, faţă de o estimare de creştere economică de 3,1% publicată în toamnă, CNP a revizuit în jos prognoza pentru anul viitor la numai 2%, în linie cu aşteptările analiştilor şi ale organismelor internaţionale, dar fără a produce modificări consistente în ceea ce priveşte estimarea de PIB nominal, care s-a menţinut la aproape 649 miliarde lei.

În ambele situaţii, deflatorul a fost majorat la 4,5%, de la 3,3% în cazul acestui an şi de la 3,7% în cazul lui 2013.

Astfel, CNP demonstrează că economia românească are mecanismele de a produce aceeaşi valoare adăugată brută indiferent de şocurile înregistrate la nivelul ofertei sau al cererii, mai ales că banca centrală estimează o adâncire a deficitului de cerere pentru anul viitor.

PIB-ul nominal este elementul de referinţă pentru calculul ţintei de deficit bugetar, care a fost stabilită la 2,2% din PIB în acest an şi 1,7% din PIB pentru anul viitor. După datele publicate de CNP, deficitul bugetar va trebui să se încadreze în 13,3 miliarde lei în acest an şi 11,1 miliarde lei anul viitor.

Până în vară, CNP a estimat un impact zero al agriculturii în creşterea economică din acest an, iar în prognoza din noiembrie indică o scădere a VAB din agricultură şi a producţiei agricole cu 15%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO