Eveniment

Prognoze de curs schimbate la 180 de grade: euro poate intra sub pragul de 4 lei. Cum comentati?

Prognoze de curs schimbate la 180 de grade: euro poate intra sub pragul de 4 lei
11.01.2010, 23:20 281

Rasturnare spectaculoasa a prognozelor de curs de schimb alebancilor: euro nu va mai trece anul acesta de 4,30 lei, asa cummulti analisti continuau sa anticipeze pana saptamana trecuta, cidimpotriva, leul se va intari chiar dincolo de pragul de 4lei/euro, conform previziunilor revizuite in ultimele zile.Explicatiile tin in principal de revenirea apetitului strainilorpentru pietele emergente si de depasirea crizei politice.

"Nu este vorba de optimism, cat mai degraba de o reducere apesimismului care ajunsese la cote exagerate in privinta Romaniei,accentuat fiind de tensiunile politice. Afara sunt bani caretrebuie investiti, iar semnalul dat de FMI privind venireaurmatoarelor transe de bani a contat foarte mult pentruinvestitori. Si anul trecut a fost un zvacnet de optimism dupavenirea primei transe de la FMI in luna mai, dar s-a risipit dincauza luptei politice. Acum mai pot aparea probleme doar daca vorfi sesizate derapaje de la tinta de deficit bugetar", comenteazaClaudiu Cercel, vicepresedinte pe pietele financiare alBRD-SocGen.

BNR a calculat ieri un curs de 4,1383 lei/euro, un nou minim alultimelor opt luni, in timp ce Banca Centrala Europeana, carestrange mai tarziu datele de pe piata, a publicat un curs dereferinta chiar de 4,1282 lei/euro.

ING, care la sfarsitul lui 2009 continua sa prezica deprecierealeului pana la un nivel de 4,40 lei/euro in primele doua trimestreale acestui an, si-a schimbat prognozele la 180 de grade: vede eurola 4,15 lei intr-un orizont de timp de trei luni, in timp ce pentrusfarsitul anului estimeaza un curs de 4,10 lei/euro fata de 4,20 inurma cu o luna.

Analistii bancii afirma ca noile prognoze reflecta "avantajulunor randamente atractive pe piata locala in contextul dat dedeterminarea bancii centrale de a apara leul". Mai mult, ING nuexclude posibilitatea scaderii "temporare" a cursului sub 4,10lei/euro.

"Desi tabloul fiscal ramane ingrijorator, in actuala conjuncturaglobala o intarire modesta a leului pare justificata pe termenscurt. (...) Schimbarea in lei a valutei de la FMI care ar urma safie primita de Finante pentru deficitul bugetar ar putea saamplifice presiunile de apreciere a leului", scrie intr-un raportVlad Muscalu, analist al ING Bank Romania.

RBS, tot din tabara pesimistilor, si-a rasturnat prognozele dela depreciere la apreciere, insa intr-o maniera mai moderata: lasfarsitul lui decembrie prognoza un curs de 4,36 lei/euro pentruluna martie, iar acum il vede la 4,19 lei/euro; pentru iunie,prognoza a fost imbunatatita de la 4,27 la 4,19 lei/euro. Totusi,nici RBS nu exclude intarirea leului dincolo de pragul de 4 lei/euro, desi crede ca BNR va interveni la un moment dat pentru alimita aprecierea monedei nationale.

"Credem ca BNR nu doreste un leu puternic avand in vedere caperspectiva scaderii inflatiei in acest an este deja foarte buna sinu este nevoie de ajutor dinspre cursul de schimb. Daca lucrurilevor sta asa, ne asteptam ca banca centrala sa intervina pentru alimita aprecierea leului. Un posibil nivel mai scazut al cursuluiin acest an ar putea fi de 4,00 lei/euro", considera CatalinaMolnar, senior economist al RBS Bank Romania.

Raiffeisen Bank, care avea o viziune mai moderata asupraperspectivei de depreciere a leului, vede acum sanse de aprecierespre 4 lei/euro. Daca saptamana trecuta avansa o prognoza de 4,30lei/euro pentru luna martie, acum se asteapta ca euro sa coboare la4,10-4,15 lei.

"Vedem o apreciere usoara a cursului pana la sfarsitul anului,spre nivelul de 4 lei pentru un euro, sau chiar putin mai jos.Pentru luna martie vedem euro undeva intre 4,1 si 4,15 lei.Fundamentele leului s-au imbunatatit, problema era una deperceptie, care acum s-a rezolvat. In momentul de fata leul seapreciaza si nu ar fi rau sa vedem in continuare o apreciere, darin linie cu castigurile de productivitate care au loc inindustrie", spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen.

Erste Group, actionarul majoritar indirect al BCR (cea mai marebanca de pe piata), vede cursul la 4,00 lei pentru un euro iniunie, noua prognoza fiind imbunatatita cu 20 de bani fata deprecedenta. De asemenea, pentru sfarsitul de an anticipeaza un eurode 4,10 lei, fata de 4,20 lei/euro anterior.

"Avand in vedere determinarea BNR de a modera eventuale miscaribruste ale cursului, nivelul foarte confortabil al rezervelorvalutare (28,3 mld. euro) ar trebui sa descurajeze orice atacspeculativ impotriva leului. Dupa scaderea abrupta din 2009,deficitul de cont curent va ramane in mare la acelasi nivel ca anultrecut, in timp de investitiile straine directe vor finanta peste80% din dezechilibrul extern. Toate acestea pledeaza pentru un leustabil sau chiar ceva mai tare fata de 2009 in lunile urmatoare",afirma Eugen Sinca, analist al BCR.

UniCredit Tiriac Bank, spre deosebire de celelalte banci, isimentine proiectiile de curs relativ pesimiste, argumentand ca nueste inca destul de clar daca miscarea de apreciere a cursului dinprezent reprezinta o tendinta pe termen mai lung sau e doar oevolutie de moment.

"Noi am pastrat prognoza de 4,2 lei pentru un euro la sfarsitullui 2010, cu un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro. In primultrimestru, anticipam un curs mediu de 4,35 lei pentru un euro",afirma Rozalia Pal, economistul-sef al bancii. Ea spune cainvestitorii straini se grabesc acum sa cumpere lei pentru aprofita de nivelul inca ridicat al dobanzilor, anticipand ca seriade reduceri operate de BNR va continua. "Tocmai din aceasta cauzanu este o certitudine ca acest trend de apreciere este pe termenmediu sau lung. Pastram proiectia, dar exista un risc pe partea deapreciere a leului."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO