Eveniment

Prognoze PwC: Economia globală va înregistra în 2021 cea mai mare rată de creştere din acest secol şi România va urma tendinţa. Ionuţ Simion, PwC: Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie totuşi în continuare de sprijinul guvernamental

Ionuţ Simion, PwC

Ionuţ Simion, PwC

Autor: Răzvan Botea

16.01.2021, 12:28 709

Economia globală va înregistra cea mai mare rată de creştere din acest secol şi va avansa cu aproximativ 5% în 2021 şi va ajunge la nivelul din 2019 cel mai târziu la începutul lui 2022, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021. Ionuţ Simion, country managing partner al PwC România, este de părere că economia românească va urma trendul global.

„Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că recuperarea pierderilor suferite în ultimul an se va face mai rapid decât se credea la începutul pandemiei. România urmează tendinţa globală, având în vedere că estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică o creştere de 4,5% în acest an, după declinul de 4,2% din 2020”, scrie Ionuţ Simion.

Cu toate acestea, revenirea economică va fi inegală la nivelul statelor, sectoarelor economice sau veniturilor personale. De asemenea, statul va juca un rol important, iar companiile vor avea în continuare nevoie de sprijin.

„Sunt veşti bune pentru mediul de afaceri care va avea nevoie totuşi în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creştere durabilă, cu accent pe investiţii şi crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare şi investiţii”, a mai spus Ionuţ Simion.

Potrivit raportului PwC, economia Chinei este deja pe plus, însă alte economii, în special cele bazate pe servicii precum economia Franţei sau Marii Britanii îşi vor reveni mai târziu. De asemenea, economia Germaniei, care este axată pe exportul de bunuri de capital, are şanse mai mici să îşi revină la nivelul din 2019 până la finalul lui 2021.

În 2021, în special în Uniunea Europeană şi SUA, se va pune accentul pe mediu şi investiţii semnificative în combaterea schimbărilor climatice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO