Eveniment

Prognoze si mai pesimiste ale analistilor privind evolutia economiei in 2009

Prognoze si mai pesimiste ale analistilor privind evolutia economiei in 2009
19.01.2009, 18:51 59

Este necesara relaxarea politicii monetare prin scaderea dobanzilor si a nivelului rezervelor minime obligatorii si compensarea acestei relaxari prin intarirea politicii fiscale, in principal prin reducerea drastica a cheltuielilor, pentru a nu crea presiuni inflationiste, considera analistii.

"Ca urmare a ultimelor evolutii globale, dar mai ales locale, am decis revizuirea prognozei de crestere economica de la 1,7% la -3,5% pentru anul 2009. In momentul de fata, credem ca este foarte putin probabil ca recesiunea in Romania sa fie evitata. Daca este sa ne referim la recesiune tehnica, aceasta probabil a inceput in trimestrul IV din 2008, insa nu ar putea fi confirmata decat, cel mai devreme, in luna iunie 2009 prin publicarea datelor privind cresterea economica in trimestrul I din 2009", spune Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, afirma ca urmeaza sa revizuiasca prognoza de crestere economica. "Acum doua luni vedeam o crestere cu 4% a economiei, insa estimarea va fi revizuita in jos." Consumul este posibil sa ne ajute sa ne mentinem in zona pozitiva privind cresterea economica, insa aceasta ar presupune si o revitalizare a creditarii, considera economistul BCR. "Anul 2009 va fi foarte dificil pentru economie. Este nevoie de masuri clare din partea guvernului, cu analize de impact, pentru a recastiga credibilitate", puncteaza Anghel.
La randul ei, Rozalia Pal, senior economist al Unicredit Tiriac Bank, spune ca noile previziuni nu au fost finalizate, dar cel mai sigur corectiile vor fi in jos. "Revizuirea cresterii economice nu va fi in sens negativ, insa va fi sub 1% cu tendinta spre zero", spune Pal.
Radu Craciun, director de investitii la Interamerican Fond de Pensii, inclina mai degraba catre o crestere economica mai mica, cuprinsa intre 1,5-3%, decat catre una negativa. "Chiar daca in prima parte a anului ajustarea va fi mai severa, in a doua jumatate a anului cred ca vom vedea o relansare a activitatii economice, in conditiile in care si BNR va proceda la o relaxare a politicii monetare. Daca nu va fi operata aceasta relaxare, ne putem astepta la ceea ce este mai rau", a spus Craciun. El a punctat ca si o ajustare de la o crestere de circa 8% la 2% este foarte puternica, care se va reflecta destul de puternic la nivelul standardului de viata.
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, spune ca cea mai recenta previziune pentru cresterea economica este de 2,5%, prognoza care este mentinuta. "Credem ca incertitudinile sunt foarte mari, mai ales in ceea ce priveste cresterea economica. Vedem ca si cel mai plauzibil scenariu o crestere economica mica, dar in zona pozitiva. Semnele de incetinire rapida a activitatii economice din ultimele luni ne-au determinat sa reducem continuu prognozele noastre de crestere economica, insa, incertitudinea fiind foarte mare, nu cred ca trebuie sa ne hazardam si sa dam prognoze foarte pesimiste", explica Dumitru.
Melania Hancila, seful departamentului de cercetare al Volksbank, spune ca deocamdata este mentinuta previziunea de crestere economica de circa 3% pentru 2009, probabilitatea realizarii acestui scenariu scazand insa pe masura ce autoritatile ezita sa intreprinda masuri adecvate gestionarii crizei financiare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO