Eveniment

Programul de austeritate sau cum sa intrebi populatia: Sunteti de acord sa strangeti cureaua cu zece gauri?

Programul de austeritate sau cum sa intrebi populatia: Sunteti de acord sa strangeti cureaua cu zece gauri?
08.03.2009, 22:08 32

Posibilitatea ca Guvernul sa intrebe populatia daca este sau nu de acord cu un imprumut extern si cu austeritatea pe care acesta o implica este "o idee ciudata si deplasata", in opinia patronatelor si sindicatelor.
"Mi se pare ciudata intentia. Din ce inteleg eu este vorba despre un referendum, iar sa explici populatiei ce inseamna un acord cu FMI este destul de greu. Nu ne-a intrebat nimeni din '90 pana in prezent daca sa negocieze sau cum sa negocieze un acord de imprumut extern", spune Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindicat (BNS).
Intentia presedintelui Traian Basescu ca populatia sa-si exprime opinia cu privire la contractarea unui imprumut extern ar avea ca scop partajarea responsabilitatii de catre Guvern cu populatia, mai spune Dumitru Costin.
"Acum este vorba de fuga de responsabilitate. Politicienii ar trebui sa-si asume raspunderea, de asta e guvern, sa hotarasca".
Un referendum costa bani, iar intr-o perioada de austeritate ar insemna "bani cheltuiti degeaba", considera Sorin Mitrea presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara si presedintele producatorului de mezeluri Angst din Ilfov.
"Un referendum este pierdere de timp si de bani. Sa consulti populatia ca sa ce? Sa-i intrebi daca vor s-o duca mai rau sau mai bine? Guvernul ar trebui sa hotarasca si sa-si asume responsabilitatea. In caz contrar, ar putea face un referendum si la dobanda, si la cheltuieli, facem un mic referendum pentru orice. Atunci la ce i-am mai ales?", spune Sorin Minea.
Guvernul ar trebui sa-si asume responsabilitatea, sa hotarasca si sa explice apoi populatiei care-i realitatea economiei si de ce s-au luat anumite decizii, precizeaza Minea. "Este ca si cum eu, la mine la fabrica, i-as intreba daca vor sa-mi cumpar Dacie sau Mercedes. Stie populatia ce-nseamna un imprumut de la FMI? Dupa ce criterii le-ai explica ce-nseamna austeritate?", spune Minea.
La randul sau, omul de afaceri din industria hartiei Vladimir Cohn spune ca populatia nu are suficiente informatii pentru a se pronunta cu privire la incheierea unui acord cu FMI.
"Iar daca vorbim de o perioada de austeritate, probabil ca raspunsul populatiei ar fi negativ. Nu cred ca se va ajunge pana la a intreba populatia, este o decizie pe care Ministerul de Finante impreuna cu Banca Nationala ar trebui s-o ia", spune Vladimir Cohn.
In ipoteza in care acest demers sa fie inaintat, Dumitru Costin considera ca ar fi foarte putini cei care si-ar exprima opinia pe aceasta tema.
"Populatia probabil nici n-ar fi interesata sa participe la un asemenea referendum, participarea ar fi undeva sub 20%. Mi se pare absolut deplasat sa intrebi 'Sunteti de acord sa strangem cureaua cu zece gauri?'. Iar populatia ce sa raspunda? 'Da, suntem dispusi sa acceptam un an, doi, trei, zece de sacrificii'. Politicienii ar trebui sa-si asume raspunderea, asa cum si-au asumat-o din '90 pana in prezent", spune presedintele BNS.
"Iar in ceea ce-i priveste pe cei de la FMI, lucrurile sunt de natura macroeconomica. Noi nu suntem fanii FMI, dar la inceputul lunii ianuarie, cand am fost invitati la Guvern, am fost singurii, alaturi de BNR, care am subliniat posibilitatea incheierii unui acord cu Fondul Monetar International. Nu pentru ca ne sunt dragi, dar ratingul de tara a scazut, costurile imprumuturilor externe au crescut invers proportional, astfel ca pentru momentul acesta nu vad alta solutie pentru a finanta deficitul", mai spune Costin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO