Eveniment

Programul de convergenţă 2015. Exportul net va contribui negativ la creşterea PIB în următorii ani

Programul de convergenţă 2015. Exportul net va...

Autor: Andra Oprescu

06.05.2015, 00:03 173
Exporturile vor continua să crească în următorii ani, dar cu un ritm mai lent decât importurile, ceea ce va face ca exportul net să aibă o contribuţie negativă la creşterea economică în perioada 2015-2018, potrivit Programului de convergenţă, care este revizuit în fiecare an şi transmis la Bruxelles, după ce este aprobat de guvern.

„Exportul net îşi va diminua contribuţia la creşterea reală a PIB, comparativ cu 2014, având o contribuţie negativă pe tot intervalul 2015-2018, respectiv de 0,2 procente în 2015, atingând în 2018 nivelul de 0,4 procente“, se arată în program.

Această evoluţie are la bază o creştere a importurilor mai mare decât cea a exporturilor pe fondul investiţiilor în creştere, explică  Executivul. Pentru anul 2015 se estimează o creştere a exportului de bunuri cu 7,2%, iar pentru importuri o creştere de 7,6%. Astfel, deficitul comercial ar urma să se situeze la circa 7 mld. euro, cu o pondere în PIB de 4,3%.

Economistul Laurian Lungu spune totuşi că aceste prognoze nu sunt îngrijorătoare: „Şi prognozele pe 2014 au fost mult mai pesimiste decât ceea ce s-a întâmplat de fept. Deficitul de cont curent era estimat la 1%, a ajuns la 0,5%. Când am avut un deficit comercial foarte mare şi creditarea era foarte mare. Acum încă nu şi-a revenit creditarea“.

Comisia Europeană menţionează şi ea în raportul de primăvară publicat ieri că exporturile sunt aşteptate să aibă o contribuţie negativă la formarea PIB din 2015, contribuţie care se va menţine şi în 2016. „Exporturile sunt estimate să crescă în 2015 şi 2016, dar cu un ritm mai lent, în timp ce creşterea cererii interne stimulează şi mai tare importurile. Deficitul de cont curent este aşteptat să crească în perioada 2015-2016, reflectând deteriorarea balanţei de plăţi dată de creşterea importurilor“, spune Comisia.

În 2014 contribuţia exportulului net la formarea PIB a fost de doar 0,1%, iar contribuţia la creşterea PIB a fost nulă, având în vedere că efectul pozitiv al creşterii exporturilor a fost anulat de importuri.

Aportul la PIB este calculat pe baza exportului net, diferenţa dintre exporturi şi importuri, ceea ce limitează potenţialul exporturilor de a genera o creştere economică spectaculoasă, având în vedere că importurile cresc mai rapid. Potenţialul exporturilor este limitat şi de dependenţa de evoluţia economiilor din UE, principalii parteneri comerciali ai României.

„Tendinţa este ca valoarea adău­gată să crească, deja s-a îmbunătăţit. Economia se va duce către  industri­ile cu o valoarea adăugată mare. Când ai creşteri salariale trebuie să ai şi activităţi cu cu valoare adăugată mai mare“, adaugă Laurian Lungu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO