Eveniment

Programul „instalarea tinerilor fermieri“: 107 mil. de euro au fost deja repartizate pentru afacerile debutante din agricultură

Programul „instalarea tinerilor fermieri“: 107 mil....

Autor: Roana Rotaru

08.12.2016, 00:07 1164

Agricultorii români şi cei care dezvoltă afaceri în zonele rurale au primit de la integrarea României în UE până în prezent peste 17 mld. euro: 8,8 mld. euro sunt plăţile directe în agricultură (subvenţiile) şi 8,6 mld. lei sunt fonduri pentru dezvoltare rurală.

Dacă plăţile directe sunt bune pentru că-i ajută pe fermieri să facă faţă concurenţei externe, mult mai puternic subvenţionată, fondurile alocate pentru dezvoltare rurală sunt de departe mai importante pentru că ajută la dezvoltarea afacerilor şi la ridicarea nivelului de trai în zonele uitate de lume ale României, zone care înseamnă însă aproape jumătate de ţară.

„Instalarea tinerilor fermieri“ a fost până acum cea mai solicitată submăsură de finanţare din Programul Naţional de Dez­voltare Rurală 2014-2020, potrivit date­lor Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR). Reprezentanţii instituţiei ex­plică: în primii doi ani din acest exerciţiu financiar au primit circa 7.500 cereri de finaţare de la tinerii până în 35 de ani care doresc să primească de la bugetul UE câte 50.000 de euro pentru afacerile lor din agricultură.

„Cele mai multe cereri de finanţare, 7.436, au fost depuse online pe submăsura «Instalarea tinerilor fermieri», prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Dintre proiectele depuse, 2.562 de cereri de finanţare au fost selectate pentru a primi finanţare, valoarea lor fiind de 107 mil. euro, urmând să fie selectate şi alte proiecte în limita fondurilor disponibile, pentru că etapa de evaluare-selec­tare este în desfă­şu­rare“, potrivit datelor AFIR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO