Eveniment

Programul vedetă a fondurilor din exerciţiul financiar 2014 - 2020 va fi aprobat în iunie

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Iulian Anghel

19.05.2015, 00:03 1431

Programul Infrastructură Mare – vedeta programelor din exerciţiul financiar 2014 – 2020, cu o alocare de peste 9 mld. euro – va fi aprobat de Comisia Europeană în iunie, crede ministrul de resort Marius Nica.

Nica s-a întâlnit ieri cu comisarul pentru dezvoltare regională Corina Creţu şi spune că au stabilit ca tot în iunie să fie transmisă Comisiei şi lista proiectelor aferente perioadei 2007 – 2013 pe care România doreşte să le finalizeze până la finalul acestui an (care coincide şi cu finalul exerciţiului financiar).

România beneficiază în exerciţiul financiar 2014 – 2020 de aproximativ 40 mld. euro, între care 22 mld. euro sunt fonduri structurale.

În cadrul programelor structurale, cea mai mare finanţare o va avea programul Marea Infrastructură (care va îngloba şi POS Mediul, din actualul exerciţiu financiar, cu o alocare de 4,2 mld. euro). Este vorba despre 9 miliarde de euro.

În actualul exerciţiu financiar programul Transporturi are o alocare de 4,3 mld. euro, din care a absorbit jumătate. Programul Operaţional Transporturi care în urmă cu doi ani era ultimul la absorbţia de fonduri a ajuns fruntaş între programele operaţionale reuşind să absoarbă aproape 60% din suma pusă la dispoziţie, echivalentul a 2,5 miliarde de euro din totalul de 4,3 miliarde de euro.

POS Mediu a reuşit să primească de la Bruxelles 1,9 miliarde de euro până la sfârşitul lunii martie.

Ministerul Transporturilor s-a lansat din nou în promisiuni, în ultima variantă a Master Planului de Transport. Astfel, circa 960 de kilometri de autostrăzi noi, pe rute precum Sibiu – Piteşti, Câmpia Turzii – Târgu-Mureş sau Bacău – Paşcani, sunt propuşi să apară pe hartă până în 2020, costul final al acestor drumuri fiind de 8,8 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO