Eveniment

Proiect: Persoanele cu handicap grav ar putea fi scutite de plata impozitului în cazul moştenirii

Proiect: Persoanele cu handicap grav ar putea fi scutite...

Autor: Elena Crangasu

15.09.2019, 16:35 1126

Deputatul PSD Oana Florea a depus la Senat două proiecte de lege care prevăd scutirea pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat de plata impozitului de 1% pe bunurile moştenite, deoarece întreţinerea pe cont propriu este imposibilă dacă persoana este incapabilă fizic să producă un venit.

Unul dintre proiecte vizează modificarea Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prin intoducerea unei noi litere la articolul 26.

„f) scutire de la plata impozitului datorat pentru transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor (dreptul de a utiliza bunuri - n.r.) cu titlul de moştenire”, prevede proiectul de lege iniţiat de Oana Florea.

A doua propune legislativă a deputatului PSD modifică Legea 227/2015 privind Codul fiscal, a aceluiaşi iniţiator, prin introducerea unei noi litere la alineatul (1) al articolului 60 care reglementează scutirile de la plata impozitului pe venit pentru anumiţi contribuabili.

„e) transmisiunea dreptului de proprietate şi a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moştenire, prevăzute la art. 111”, arată noua literă introdusă prin proiectul de lege la alineatul (1), articolul 60 din Codul fiscal.

În forma în vigoare a Codului fiscal, la articolul 60 sunt prevăzute scutiri de la plata impozitului pe venit persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat, pentru veniturile realizate din: - „activităţi independente, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere; - venituri din drepturi de proprietate intelectuală; - salarii şi asimilate salariilor, prevăzute la art. 76 alin. (1) - (3); - pensii şi activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, altele decât cele prevăzute la art. 105, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere fără personalitate juridică”.

Iniţiatorul susţine, în expunerea de motive că acest drept trebuie acordat persoanei cu handicap care, aflându-se într-o situaţie foarte gravă, nu se poate întreţine pe cont propriu. Totodată, nici persoana care o are în grijă nu poate să îşi ia angajamentul de a plăti în numele respectivei persoane, ceea ce îi pune în imposibilitatea de a realiza succesiunea şi de a intra în posesia moştenirii de drept.

„Apare, însă, o situaţie de blocaj în situaţia persoanelor cu handicap grav, care sunt încadrate în această categorie deroarece problemele lor de sănătate sunt extrem de accentuate, ceea ce le face imposibilă întreţinerea pe cont propriu. Un astfel de caz este cel al unei persoane pusă sub interdicţie de autoritatea judecătorească, din cauza pierderii facultăţilor mintale, şi dat în tutelă surorii sale. În conformitate cu prevederile legii 448/2006, respectivul este scutit de taxe şi impozite, dar nu este scutit de impozitul de 1% din valoarea bunurilor moştenite, dacă nu s-au încadrat în termenul de graţie de doi ani. Ceea ce nu a reuşit, din cauza situaţiei în care se află şi a procedurilor legale. Or, este evident că el nu poate produce venituri de niciun fel de activitate şi în acest context, obligaţia de plată a acestui impozit îi îngrădeşte dreptul la moştenire. În acelaşi timp, regulile tutelei îi interzic şi surorii lui să plătească pentru el sau să facă angajamente în numele lui, ceea ce îi pune pe amândoi în imposibilitatea de a face succesiunea şi a intra în posesia moştenirii de drept”, arată Oana Florea în expunerea de motive a proiectului.

De asemenea, modificarea la Codul Fiscal are şi scopul de a corecta „sincopa legislativă”.

„Constituţia României garantează dreptul la proprietate privată şi moştenire şi protecţia persoanelor cu handicap. De asemenea, art 60. alin. 1 din Codul Fiscal prevede o serie de scutiri pentru „persoanele cu handicap grav sau accentuat”, care produc venituri, dar nu oferă o soluţie şi pentru cei aflaţi în situaţia limită şi fără ieşire de a fi incapabili fizic să mai producă un venit. Intenţia acestei propuneri este de a corecta această sincopă legislativă, introducând şi scutirea de acest impozit. Nu există niciun pericol de a se abuza de această prevedere, deoarece persoanele încadrate la această categorie de handicap nu se mai pot recupera niciodată şi nicio persoană sănătoasă nu poate obţine temporar o astfel de încadrare”, potrivit sursei citate.

Cele două proiectu au fost înregistrate pe 12 septembrie la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO