• Leu / EUR4.9461
  • Leu / GBP5.7088
  • Leu / USD4.7286
Eveniment

Proiect: PNL vrea introducerea votului electronic şi extinderea votului prin corespondenţă

Proiect: PNL vrea introducerea votului electronic şi extinderea votului prin corespondenţă

Autor: Diana Grigore

20.09.2018, 12:30 66

PNL va depune în Parlament un proiect de lege, care prevede extinderea votului prin corespondenţă şi introducerea votului electronic, a anunţat, joi, deputatul PNL, Gabriel Andronache, care a precizat că în privinţa votului electronic se va proceda ca la cel prin corespondenţă.

„Prin noua iniţiativă legislativă ne propunem să extindem votul prin corespondenţă pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru cele prezidenţiale şi totodată să introducem o nouă modalitate de vot pentru cetăţenii cu domeniciliul în străinătate, respectiv votul electronic. Propunem ca procedura prealabilă de înscriere să fie aceeaşi ca la votul prin corespondenţă, în sensul în care cetăţeanul se va înscrie cu o perioadă de timp înainte în registrul electoral, va primi o parlă de acces prin poştă, iar în ziua scrutinului îşi va exercita votul în mod electronic, pe o platformă cu toate garanţiile de securitate necesare, care vor fi stabilite şi implementate de către AEP cu STS”, a afirmat deputatul PNL, Gabriel Andronache, joi la Parlament.

Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat joi că propunerea legislativă privind introducerea votului electronic ar trebui dezbătută în procedură de urgenţă, pentru că se apropie alegerile europarlamengtare şi ar trebui ca prezenţa la vot să fie cât mai mare.

„Punem pe masa majorităţii PSD-ALDE o solicitare expresă a românilor care au fost agresaţi la protestul din 10 august. Românii din diaspora şi-au dorit un acces mai uşor la vot. Până acum au fost discriminaţi, le-a fost îngrădit dreptul la vot şi nici măcat gratuitatea votului nu a existat pentru că erau nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a parcurge distanţe foarte lungi să se prezinte la vot. Considerăm o urgenţă dezbaterea acestei legi. Dorim să avem garanţia că un număr cât mai mare se prezintă la vot”, a explicat Turcan, la Parlament.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9461
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9454
Azi: 4.7286
Diferență: -0,291
Ieri: 4.7424
Azi: 5.7088
Diferență: -0,7597
Ieri: 5.7525
Azi: 4.9311
Diferență: -0,3133
Ieri: 4.9466