• Leu / EUR4.7216
  • Leu / GBP5.2121
  • Leu / USD4.2706
Eveniment

Proiect premieră pentru România: „Satul Alzheimer”, cu case, parc şi magazine, construit de Institutul Socola cu un milion de euro

Proiect premieră pentru România: „Satul Alzheimer”, cu case, parc şi magazine, construit de Institutul Socola cu un milion de euro

Autor: Ciprian Nedelcu, Mediafax

2 feb 2018 1457

Reprezentanţii Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi au declarat, vineri, că fac demersuri pentru construirea unui „Sat Alzheimer” la Secţia Exterioară Bârnova, după model olandez pentru asistenţa pacienţilor cu Alzheimer în stadiul II (stadiul mediu de evoluţie a bolii). Proiectul va costa un milion de euro.

„Acest «Sat» va ajuta la reducerea suferinţei persoanelor cu demenţă Alzheimer şi va contribui la păstrarea sentimentului de autonomie al oamenilor. Toţi locuitorii «Satulului» pe care îl vom construi vor avea nevoie de tratament medical, toţi vor urma un tratament medicamentos. Dar, mai presus de orice, nu vor fi priviţi ca nişte pacienţi, ci ca oameni care vor trăi în respectivul centru având o anumită boală”, a declarat dr. Gabriel Oprişanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Potrivit acestuia, întrega investiţie se va ridica la un milion de euro, bani ce vor fi obţinuţi printr-un proiect transfrontalier România – Republica Moldova (Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi – Spitalul de Psihiatrie Bălţi).

Conform conducerii Institutului de Psihiatrie Socola, „Satul Alzheimer” este un spaţiu special amenajat pentru pacienţii cu această afecţiune, oferindu-le un stil de viaţă cât mai normal posibil.

În ceea ce priveşte infrastructura, „Satul Alzheimer” va fi un ansamblu de clădiri, care cuprind case pentru bolnavi, magazine, cafenele, restaurante, sală de spectacole, dar şi spaţii de relaxare, între care parc, grădină de flori, teren de sport.

Potrivit proiectului, personalul medical nu poartă halate albe, iar vânzătorii şi toate persoanele care vin în contact cu pacienţii sunt ergoterapeuţi, psihoterapeuţi, psihologi, kinetoterapeuţi, asistenţi şi medici.

Pe lângă acest „sat“, conducerea Institutului face demersuri pentru depistarea pacienţilor în stadiul de pre-demenţă a bolii Alzheimer prin screening populaţional - prin determinarea cantitativă din sânge a unor biomarkeri biochimici (proteine) – în cadrul Centrului de Cercetare „Socola”.

 
Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7216
Diferență: -0,1438
Ieri: 4.7260
Azi: 4.2706
Diferență: 0,3077
Ieri: 4.2652
Azi: 5.2121
Diferență: 0,9921
Ieri: 5.1738
Azi: 4.3268
Diferență: -0,5196
Ieri: 4.3396