Eveniment

Proiecte agricole de 400 mil. euro ratate pentru că băncile nu au acordat credite pentru cofinanţare

Proiecte agricole de 400 mil. euro ratate pentru că băncile nu au acordat credite pentru cofinanţare

Autor: Liviu Iancu

24.12.2014, 00:04 264

Ministrul a spus că aceste contracte au fost înlocuite cu altele, viabile din punct de vedere economic, dar care se vor plăti în 2015.

"Pe investiţii au fost absorbite 1,3 miliarde de euro, iar pentru plăţi directe către fermieri, 1,4 miliarde de euro. Puteam să avem un grad de absorbţie chiar mai ridicat pe dezvoltare rurală, având în vedere că anul acesta au fost reziliate contracte de peste 400 de milioane de euro. Majoritatea contractelor pierdute au fost reziliate din lipsă de cofinanţare", a afirmat Constantin.

Astfel, 22 de bănci au anulat creditele necesare cofinanţării pentru 149 de firme, deşi le acordaseră iniţial scrisori de confort.

"La momentul depunerii acestor contracte, fie că s-a întâmplat în 2010, 2011, 2012 sau 2013, firmele au trebuit să vină cu o scrisoare de confort de la bănci sau cu extras de cont. Băncile, iniţial, au spus că sunt de acord să le acorde credite, dar între timp poate s-au schimbat indicatorii din societăţile respective şi n-au mai fost bancabile, fie au existat alte motive pentru care băncile au refuzat să le mai crediteze. Cert este că pentru proiecte de peste 400 de milioane de euro, aceşti beneficiari nu au avut bani pentru aportul financiar propriu şi nu au găsit nici înţelegere la bănci", a adăugat ministrul.

AFACERI DE LA ZERO