Eveniment

Proiectele lui Sorin Oprescu: machetele sunt, dar de unde ia primarul 12 mld. euro?

Proiectele lui Sorin Oprescu: machetele sunt, dar de unde...

Autor: Iulian Anghel

16.04.2013, 00:07 1110

Primarul general al Capitalei Sorin Oprescu anunţă un necesar de investiţii în Bucureşti, în următorii săi ani de mandat, de 13 mld. euro. Dar sumele pe care le-a bugetat pentru următorii patru ani, la capitolul investiţii, sunt de 10 ori mai mici, de doar 5,5 mld. lei, adică 1,2 mld. euro, ceea ce înseamnă că edilul mai trebuie să găsească 12 mld. euro pentru a-şi pune în practică ideile.

La sfârşitul săptămânii trecute, edilul-şef şi-a prezentat raportul său anual şi planurile de viitor, avansând şi o cifră: 13 mld. euro necesarul de finanţare pentru Bucureşti şi zonele limitrofe în următorii ani. „Numai Bu­cureştiul şi regiunea de influenţă din jur au nevoie de 13 mld. euro pentru toate proiectele, şi ale celor din teritoriu, nu numai ale noastre. Banii există, dacă ştii să-i aduci. Şi îi aduci din Uniunea Europeană“, a explicat Oprescu, citat de Mediafax. De unde atâţia bani?

Primăria Generală nu are un buget apro­bat pentru 2013, deşi limita legală de aprobare era 8 aprilie. Proiectul bugetului centralizat al Primăriei Municipiului Bucureşti pentru 2013 şi previziunile până în 2016 prevede venituri de 4,5 mld. lei (1 mld. euro) în 2013. Din aceşti bani, cheltuielile de capital ar însemna 1,3 mld. lei (290 mil. euro).

Sumele sunt pur orientative când vorbim de bugetul Bucureştiului, care an de an ratează ţinta de venituri. Anul trecut bugetul consolidat votat de Consiliul General al Muncipiului (CGMB) prevedea venituri de peste 1 mld. euro (4,6 mld. lei). Execuţia bugetului general consolidat evidenţiază venituri de 755 mil. euro în 2012. Aproape un sfert (24%) din aceste venituri a mers spre cheltuielile de capital – 181 mil. euro (este vorba despre plăţile efective pentru investiţii făcute de Primăria Generală). Anul acesta, cheltuielile de investiţii ar urma să însemne, potrivit proiectului de buget, 1,3 mld. lei (290 mil. euro), adică 30% din totalul veniturilor. Până în 2016, sumele destinate cheltuielilor de capital sunt estimate de primarul general, potrivit proiectului de buget pentru 2013, la 5,5 mld. lei, adică 1,2 mld. euro, de 10 ori mai puţin decât estimează Sorin Oprescu că ar necesita proiectele sale. De unde restul de bani până la 13 mld. euro?



„Majoritatea proiectelor se bazează pe fonduri europene. Suntem hotărâţi să mergem şi să obţinem aceste fonduri şi toate demer­surile ultimelor luni au fost cu explicaţii, prezenţe, cu pregătiri pentru aceste proiecte. Am constatat, şi cu surprindere, şi cu amărăciune, că până acum capitalele ţărilor europene nu prea au fost băgate în seamă, dar că există o revigorare în gândirea celor de la Bruxelles“, a susţinut primarul general la finele săptămânii trecute. Doar că acelaşi buget şi previziunile sale până în 2016 nu evidenţiază aproape nicio sumă ce ar urma să intre în bugetul consolidat din fonduri UE.

Cele mai multe cheltuieli de investiţii au fost făcute în Bucureşti în 2007 – aproape 400 mil. euro. Dar atunci Bucureştiul avea un împrumut extern de 500 mil. euro, iar până în 2015 acesta trebuie rambursat.


Principalele proiecte viitoare ale lui Oprescu

  • Pasaje pietonale subterane sau supraterane la Piaţa Presei, Piaţa Iancului, Mihai Bravu-Splaiul Unirii, Doamna Ghica, Piaţa Muncii, Piaţa Sudului, Piaţa Romană şi la Arcul de Triumf şi Răzoare (cu Leu) - majoritatea cu finalizare până în 2015.

  • Pasaj subteran Chişinău- Pantelimon (zona Delfinului) - până la sfârşitul lui 2014.

  • Pasaj suprateran la Mihai Bravu – Splaiul Unirii - până la 2014.

  • Finalizarea diametralei Buzeşti-Uranus.

  • Străpungerea bd. Nicolae Grigorescu – splai Dudescu cu prelungirea splai Dudescu – Vitan Bârzeşti – 2015.

  • Un complex cultural cu o sală de concerte de 2.500 de locuri şi una cu 500 de locuri, pentru evenimente de anvergură mică. Spaţiul propus: esplanada din zona Piaţa Unirii. Cost estimat 150-200 mil. euro. Începerea lucrărilor în 2014, finalul în 2016.

  • Renovarea, modernizarea şi restaurarea complexului Arenele Romane.

  • Extinderea şi modernizarea din fonduri proprii, până la sfârşitul lui 2015, a spitalelor Foişor şi Victor Gomoiu, precum şi a ambulatoriilor de specialitate aferente acestora, care vor fi realizate cu bani europeni. Termen de finalizare 2014-2015.

  • Construirea în toate sectoarele a 60 de noi grădiniţe – cost estimat la aproximativ 40 de milioane de euro. Durata 3 ani.

  • „Reabilitarea infrastructurii educaţionale din Bucureşti“ - valoarea totală a proiectului este de 239 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO