Eveniment

Proiectul bugetului de stat pentru 2022. Prea multă bogăţie pentru o aşa sărăcie. Consiliul Fiscal: 2022 este un an-test foarte sever pentru consolidarea fiscală. Construcţia bugetară este compatibilă cu un deficit de 7% din PIB

Proiectul bugetului de stat pentru 2022. Prea multă...

Autor: Răzvan Botea

21.12.2021, 00:07 368

Cele mai mari riscuri la adresa bugetului de stat în 2022 sunt legate de scăparea de sub control a creşterii inflaţiei şi de noua tulpină de coronavirus, din cauza căreia s-ar putea reintroduce restricţii mai dure, apreciază economiştii Consiliului Fiscal. Guvernul se bazează pe venituri de 440 de miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de 2021, un an foarte bun pentru veniturile bugetului de stat, creştere fundamentată pe expansiunea economică prognozată de 4,6% din 2022.

Consiliul Fiscal, instituţie consultativă pentru politicile fiscale ale României, scrie, în opinia despre bugetul de stat pe 2022, că proiecţia veniturilor şi cheltuielilor din proiectul de act normativ, care a fost aprobat în şedinţa de guvern de ieri, duce mai degrabă la un deficit bugetar de 7% din PIB, faţă de 5,84%, cât este programat.

„Pe baza unei abordări prudente a veniturilor şi cheltuielilor bugetare, Consiliul Fiscal apreciază construcţia bugetară pentru anul 2022 compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7% din PIB (echivalent cu 7,5% din PIB conform metodologiei europene)”, scriu economiştii Consiliului Fiscal, al cărui preşedinte este Daniel Dăianu.

„Această situaţie ridică semne de întrebare privind consolidarea bugetară, potrivit construcţiei bugetare iniţiale. Deşi proiectul de buget ţinteşte un deficit cash de 5,84% din PIB, CF apreciază că  nu sunt suficiente măsuri credibile de ajustare bugetară care să conducă la atingerea acestei ţinte”, mai scrie Consiliul Fiscal, care face referire la creşterea veniturilor bugetare cu 10 mld. de lei ca urmare a îmbunătăţirii colectării la bugetul de stat şi reducerea evaziunii fiscale.

Multe din incertitudinile bugetului de stat în 2021 s-au transferat şi în 2022: evoluţia pandemiei, în special din cauza variantei Omicron, evoluţia economiilor vestice, care deja au impus restricţii dure pentru limitarea răspândirii noii tulpini de virus. La acestea se adaugă şi şocul preţurilor energiei, care însă nu şi-a arătat toată forţa, mai sunt de părere analiştii financiari, care cred că transferul preţurilor din energie în preţurile finale încă nu s-a încheiat. Pentru bugetul de stat inflaţia este bună, pentru că aduce mai multe venituri la bugetul de stat, atât timp cât consumul merge. Dacă însă, din cauza preţurilor prea mari şi a pandemiei, consumul frânează, toată economia are de suferit, pentru că expansiunea economică a României depinde în cea mai mare măsură de consum.

Inflaţia prognozată de guvern este de 6,5% în medie pe tot anul 2022. Cu o creştere economică reală de 4,6%, un PIB nominal la 1.317 mld. lei şi un salariu mediu net de 3.775 de lei pe lună, veniturile bugetului general consolidat programate pentru 2022 vor fi de aproximativ 440 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de 2021. În aceeaşi vreme, cheltuielile vor avansa într-un ritm mai lent, cu 11%, şi vor fi de 517 mld. de lei, astfel deficitul bugetar scăzând la 5,84% din PIB, adică 77 mld. de lei, de la 83 de mld. de lei în 2021, adică circa 7% din PIB.

Guvernul promite de asemenea investiţii de 7% din PIB, adică de peste 90 de mld. de lei.

„Cererea internă va reprezenta motorul creşterii economice în special prin majorarea formării brute de capital fix (investiţiilor - n. red.), cu o dinamică superioară celei a consumului final, respectiv 9,3% faţă de 4,1%”, scrie în strategia fiscal-bugetară a Finanţelor.

Pe partea de formare a PIB, miza este la construcţii, care fac 6-7% din PIB şi în 2021, şi care, cel mai probabil, având în vedere datele la 10 luni, vor scădea.

„Pe latura ofertei construcţiile vor reprezenta cel mai dinamic sector cu o majorare a VAB (valorii adăugate brute – n. red.) de 9% bazată în principal pe atragerea fondurilor din PNRR. Industria şi sectorul terţiar vor avea la rândul lor aport pozitiv la avansul economic cu creşteri de 4,4%, respectiv 4,3%”, mai scrie în documentul citat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO