Eveniment

Proiectul de buget pe 2011 nu anunţă modificări fiscale majore. Vor rămâne TVA, cota unică şi CAS la fel?

Autor: Claudia Medrega, Dinca Thomas

17.10.2010, 23:20 28

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi menţinute anul viitorla nivelul actual, iar Guvernul mizează pe încasări mai mari labugetul de stat din accize, impozit pe venit şi pe profit şi maiales TVA, potrivit proiectului de buget.

Totodată, pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimăgarantată acordată în prezent sub forma unei indemnizaţii sociale,vor fi îngheţate la valorile actuale pe parcursul întregului an2011.

Veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la 176,35mld. lei, iar cheltuielile la 200,3 mld. lei, deficitul de aproape24 mld. lei urmând să reprezinte 4,4% din PIB.

Cea mai mare creştere de venituri pe care mizează Guvernul anulviitor ar urma să rezulte din încasarea TVA, majorată de Executivde la 19% la 24%, încasările totale fiind estimate în creştere cu16,7%, la 43,1 mld. lei, faţă de 36,9 mld. lei în acest an.Estimările de încasări din TVA, cea mai importantă resursă de banila bugetul de stat, pentru intervalul 2012-2014 sunt proiectate deasemenea în creştere semnificativă, la 47,4 mld. lei în 2012, la51,6 mld. lei în 2013 şi la 56,1 mld. lei în 2014.

Restricţiile bugetare vizează în principal autorităţile locale.Din 2011 Guvernul va interzice autorităţilor locale să maifinanţeze lucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure înprealabil surse de finanţare a proiectelor în derulare. Totodată,Executivul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale dinTVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructurăşi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salarii dinînvăţământ şi ajutoare sociale.

Executivul speră că rata medie a şomajului va ajunge anul viitorla 8%, apropiat de cel prognozat pentru acest an, de 8,5%, numărulde şomeri înregistraţi urmând să scadă doar cu 40.000 persoane, laun total de 720.000 persoane.

În ceea ce priveşte câştigul salarial mediu brut, nivelul va fiîn 2011 de 2.022 lei, faţă de 1.910 lei estimat pentru anul 2010 şi1.845 lei în 2009.

"Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nusunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii încontinuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie sautermenele de punere în funcţiune. Se interzice finanţareaobiectivelor de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor decredite ai bugetelor locale există obiective de investiţii înderulare, al căror termen de punere în funcţiune este depăşit, pânăla finalizarea acestora, când vor putea fi incluse la finanţarelucrări noi", se spune în document.

Ministerul Finanţelor este însă autorizat să efectueze în anul2011 şi cheltuieli pentru finalizarea obiectivelor de investiţii înderulare-construcţii montaj, achiziţionarea şi amenajarea unorsedii ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi unităţilorsale subordonate.

Sistemul donaţiilor destinate diminuării efectelor crizeieconomice, impuse de Guvern în instituţii publice, regii autonomeşi companii naţionale, va fi menţinut cel puţin până în anul 2014inclusiv, sumele obţinute de stat din această sursă fiind estimateîn creştere, până la 1,6 miliarde lei anual.

Ce prevede proiectul de buget pentru 2011

  • Veniturile la bugetul general consolidat sunt estimate la176,35 miliarde de lei, iar cheltuielile la 200,3 miliarde de lei,deficitul de aproape 24 miliarde de lei urmând să reprezinte 4,4%din PIB;
  • Cheltuielile de personal sunt proiectate la 40,2 miliarde delei, în scădere faţă de nivelul de 42,15 miliarde de lei preconizatpentru acest an;
  • Bugetul de stat este construit pe venituri totale de 78,6miliarde de lei şi cheltuieli de 111,4 miliarde de lei, cu undeficit de 32,7 miliarde de lei.
  • Guvernul mizează pe încasări mai mari la bugetul de stat dinTVA, accize şi impozit pe venit şi profit;
  • Contribuţiile de asigurări sociale percepute angajatorului şiangajatului, menţinute la nivelul actual;
  • Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului publicde pensii include venituri totale de 47,5 miliarde de lei, similarvolumului de cheltuieli;
  • Veniturile totale ale bugetului asigurărilor pentru şomaj suntestimate la 4,7 miliarde de lei, din care 68,8% sunt subvenţii dela bugetul de stat, iar cheltuielile sunt prognozate la 4,5miliarde de lei;
  • Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minimă garantată,vor fi îngheţate;
  • Câştigul salarial mediu brut va fi în 2011 de 2.022 lei, faţăde 1.910 lei estimat pentru anul 2010 şi 1.845 lei în 2009;
  • Rata medie a şomajului va ajunge anul viitor la 8%, nivelapropiat de cel prognozat pentru acest an, de 8,5%, numărul deşomeri înregistraţi urmând să scadă doar cu 40.000 persoane, la untotal de 720.000 persoane;
  • Guvernul va interzice autorităţilor locale să mai finanţezelucrări de investiţii noi şi le va obliga să asigure în prealabilsurse de finanţare a proiectelor în derulare;
  • Guvernul va diminua substanţial fondurile bugetelor locale dinTVA, tăind la jumătate alocaţiile pentru lucrări de infrastructurăşi baze sportive, dar reducând şi banii pentru salarii dinînvăţământ şi ajutoare sociale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO