Eveniment

Proiectul european care avea sediul în casa fostului ministru al muncii trebuie să dea statului înapoi 150.000 de euro

Proiectul european care avea sediul în casa fostului ministru al muncii trebuie să dea statului înapoi 150.000 de euro

Autor: Adelina Mihai

17.08.2011, 13:17 607

Asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa", beneficiarul unui proiect finanţat din fondurile europene pentru resurse umane, va trebui să returneze suma de 639.276 lei (152.000 de euro), aceasta fiind valoarea prefinanţării primite în cadrul proiectului, potrivit datelor furnziate de AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează programul.

Proiectul "Şansa la demnitate", câştigat de Asociaţia "Parteneriat Euroactiv Bistriţa" şi care ar fi avut o valoare totală de 500.000 de euro, a fost reziliat după ce unele informaţii apărute în presă au arătat că sediul acestui ONG era înregistrat acasă la Ioan Nelu Botiş, fostul ministru al muncii, care a deminisionat în urma acestui scandal. În plus, soţia fostului ministru era angajată în acest proiect, iar autorităţile au început o anchetă prin care să stabilească dacă a fost sau nu vorba de conflict de interese.

Finanţarea pentru proiectul în care este implicată soţia lui Botiş a fost aprobată la o lună după numirea lui în funcţia de ministru al Muncii. În acea perioadă, reprezentanţii AMPOSDRU au arătat că proiectul depus de asociaţie a fost transmis în variantă electronică pe data de 19 septembrie 2010, iar anexele aferente au fost depuse la registratură pe 22 septembrie. Ministrul Botiş a fost numit în funcţie pe data de 2 septembrie. Autoritatea de management care gestionează linia de finanţare pentru care s-a aprobat proiectul se află în subordinea ministerului Muncii.

Decizia de reziliere a contractului a fost propusă de reprezentanţii organismului intermediar în gestiunea căruia se afla proiectul. Ministrul Botiş este cercetat în prezent şi de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), care s-a autosesizat va descoperi vreun conflict de interese. O anchetă a fost deschisă şi de către Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) în acest caz.

Există patru direcţii prin care fostul ministru este implicat într-o situaţie care ar putea fi considerată drept conflict de interese: 1. sediul aso­ciaţiei era înregistrat la domiciliul său din Bistriţa; 2. Alina Că­praru, fosta sa şefă de cabinet parlamen­tar, era membru fondator al acestei asociaţii; 3. soţia sa, Ligia Botiş, este consilier în cadrul proiectului finanţat din bani europeni. 4. Banii au fost daţi de POSDRU, coordonat de Ministerul Muncii.

Fostul ministru este pasibil de o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la cinci ani, potrivit Codului Penal. Iată articolul din Cod în baza căruia Botiş ar putea ajunge la închisoare:

"Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Ioan Nelu Botiş, acum simplu deputat, candidează pentru Primăria oraşului Bistriţa-Năsăud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO