Eveniment

​Proiectul legii vaccinării: Copiii nevaccinaţi nu vor fi primiţi în unităţile de învăţământ

​Proiectul legii vaccinării: Copiii nevaccinaţi nu...

Autor: Georgiana Mihalache

11.04.2017, 16:51 266

Proiectul legii vaccinării, pus în dezbatere publică de către ministerul Sănătăţii, prevede că la înscrierea într-o unitate de învăţământ li se va cere părinţilor să ateste că au realizat vaccinarea obligatorie a copilului printr-un document eliberat de  medicul de familie sau de furnizorul de servicii medicale.

,,Pentru garantarea dreptului la sănătate şi la educaţie al tuturor copiilor şi tinerilor, la înscrierea acestora într-o colectivitate de învăţământ se solicită prezentarea adeverinţei care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii eliberată de medicul de familie/furnizorul de servicii medicale de vaccinare”, potrivit proiectului de lege.

Dacă părinţii nu au aceste documente în momentul înscrierii copilului la şcoală sau grădiniţă, aceştia trebuie să prezinte în maximum 60 de zile calendarul de recuperare pentru vaccinurile obligatorii sau adeverinţe care să ateste că anumite vaccinări au contraindicaţii medicale.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a menţionat că nu există sancţiuni în proiectul de lege.

De asemenea, în cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene se vor înfiinţa Comisii Judeţene de Vaccinare, care vor avea atribuţii de a sesiza instituţiile privind ,,constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei”.

Proiectul de lege este pus în dezbatere publică, urmând să fie adoptat într-o formă finală de către Parlament, iar potrivit reprezentanţilor ministerului Sănătăţii, legea va intra in vigoare la 1 ianuarie 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO