Eveniment

Proiectul privind modificările Codului de procedură penală, adoptat în Camera Deputaţilor

Proiectul  privind modificările Codului de procedură...

Autor: Diana Grigore

18.06.2018, 22:02 1077

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu 175 de voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

PNL a anunţat, prin liderul deputaţilor Raluca Turcan, că va sesiza CCR în legătură cu modificările Codului de procedură penală.

Opoziţia a protestat în plen privind adoptarea acestei legi, cerând în nenumărate rânduri retrimiterea la comisie, declarând abuzivă aprobarea legii, din moment ce comisia a dat raport în aceeaşi zi, în plen parlamentarii neprimind imprimat acest raport.

PNL a solicitat retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală, deoarece votul s-a încheiat cu câteva minute înaintea dezbaterilor, raportul nefiind încă tipărit şi distribuit. Cererea de retrimitere la comisie a fost însă repinsă de parlamentarii din plen cu 75 voturi "pentru", 136 "împotrivă" şi 5 abţineri.

"PNL solicită să retrimiteţi la comisia specială proiectul pentru modificarea codului de procedură penală. În comisia specială votul s-a încheiat acum câteva minute şi dumneavoastră va trebui să pronunţaţi într-o dezbatere pe amendamente şi un vot final astăzi pe această lege. Este nefiresc, justifică doar un comportament disperat şi un comportament care nu are nicio logică cu dezbaterea transparentă şi cu principiile democratice de elaborare a legilor în România", a susţinut vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan.

Şi USR a protestat privind adoptarea acestei legi, deputaţii USR fiind îmbrăcaţi cu tricouri cu mesajul campaniei pe care o susţin: „Fără penali în funcţii publice” Deputatul USR, Claudiu Năsui a atras atenţia la rândul lui că se încalcă regulamentul.

"Vă reamintesc că, chiar acum în timp ce dezbatem acest Cod de procedură penală, Comisia dezbate şi ea, încă nu avem raportul dar ne pregătim să dăm vot final pe un lucru care nu s-a dat încă. Puteţi să faceţi ce vreţi dumneavoastră dar nu încălcaţi regulamentul. Lucrul acesta va avea consecinţe pe termen lung. Dacă încălcăm regulamentul atunci s-a terminat democraţia în România, atenţie cu ce faceţi", a susţinut Năsui în plenul Camerei Deputaţilor.

La rândul lui, deputatul USR, Stelian Ion a precizat că se încalcă regulamentul, susţinând că raportul trebuia distribuit înainte să fie dezbătut în plenul Camerei Deputaţilor cu cinci zile.

"Articolul 69 al.2 din regulamentul Camerei Deputaţilor este foarte clar. Spune în felul următor: Raportul va fi imprimat şi difuzat cu cel puţin trei zile înainte de data stabilită pentru dezbaterea proiectului de lege, cinci zile în cazul în care Cmera Deputaţilor este cameră decizională. Cu cinci zile înainte ar trebui să primim acest raport. Sunt membru în comisia sepcială, vă spun că s-au adus amendamente astazi la prima vedere, raportul nu a fost prezentat nici măcar membrilor comisiei şi doream să verificăm şi noi acest raport şi să vă înmânăm un document din care să rezulte argumentele pentru care să nu votaţi. Se comite un mare abuz care este împotriva bunei credinţe, oricăror norme de bună convieţuire, rugămintea este aceea de a retrage de pe ordinea de zi pentru că avem acest text care impune să fie distribuit cu cinci zile înainte raportul, cu excepţia în care toţi sunt de acord, nu este cazul nostru, vă propun să respectăm regulamentul", a susţinut Stelian Ion în plen.

Şi PMP a cerut amânarea cu două zile a dezbaterilor, până la şedinţa de plen de miercuri, însă nu s-a susţinut vot pentru această solicitare.

Preşedintele şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor de luni, Gabriel Vlase a răspuns acuzaţiilor aduse, susţinând că nu se va începe dezbaterea până când raportul nu va fi distribuit tuturor parlamentarilor.

"Nu voi începe dezbaterile pe aceste proiecte până rapoartele nu vor fi deja la dumneavoastră, scrise", a menţionat Vlase.

Raportul comisiei speciale a fost distribuit parlamentarilor din plen la ora 18.15.

Printre amendamentele adoptate de Comisia pentru legile Justiţiei aduse Codului de procedură penală, la prima examinare, se numără cel care prevede că procurorii pot distruge probele unei înregistrări obţinute în mod ilegal.

"Probele obţiunute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal, fiind lovite de nulitate absolută. (...) Nulitatea actului prin care s-a dispus sau autorizat administrarea unei probe ori prin care aceasta a fost administrată determină excluderea probei şi a mijloacelor de probă. Probele şi mijloacele de probă excluse se păstrează sigilate la sediul Parchetului în ce priveşte cauzele aflate în faca de urmărire penală, respectiv al instanţei, în ce priveşte cauzele aflate în curs de judecată", prevede propunerea CSM, asumată de PSD şi ALDE, adoptată în Comisie.

Un alt amendament se referă la faptul că o persoană poate beneficia de reducerea pedeapsei, pentru un denunţ pe care l-a făcut, doar dacă acesta este făcut într-un termen de maximum şase luni de la data la care persoana a luat la cunoştinţă de săvârşirea infracţiunii.

Forul de specialitate a modificat Codul de procedură penală, adoptând o propunere potrivit căreia o instanţă de apel nu poate desfiinţa decizia, în primă instanţă, de achitare a unui inculpat şi nu poate da o hotărâre de condamnare în apel, fără readministrarea probelor sua fără probe noi.

O altă modificare, adoptată de forul de specialitate, vizează articolul 453 din Codul de procedură penală prevede că revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută în cazul neredactării sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul care a participat la soluţionarea cauzei.

Comisia pentru legile justiţiei a adus câteva modificări la Codul de procedură penală, în şedinţa de luni.

Astfel, forul de specialitate a modificat articolul 4 care acum prevede: "Dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea au obligaţia să publice, în aceleaşi condiţii, şi soluţiile de clasare, renunţare la urmărire penală sau încetare a procesulu penal, ori soluţiile de achitare, încetarea procesului penal sau restituire la Parchet pronunţate de către instanţele de judecată".

În prima formă adoptată de Senat, formularea era următoarea: "Dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea au obligaţia să publice, în aceleaşi condiţii, şi soluţiile de clasare, renunţare la urmărire penală sau încetare a procesului penal, iar soluţiile de achitare de către instanţa de judecată".

O altă modificare a fost făcută la articolul art 10: "Exercitarea dreptului de a nu da nicio declaraţie nu poate fi utilizată împotriva suspectului sau inculpatului în nicio fază a procesului penal, neputând constitui o circumstanţă personală care să justifice convingerea organelor judiciare că persoana este vinovată de săvârşirea infracţiunii pentru care este cercetată şi nu poate fi utilizată la coroborarea probelor". În prima formă era cuvantul „ faptelor” în loc de „ probelor”.

Propunerea legislativă privind modificarea Codului de procedură penală a fost adoptat de Senat pe 13 iunie, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO