♦ Principalele partide din România promit reforme importante în sfera socială – de la locuinţe pentru tineri şi sprijin pentru părinţi, până la modernizarea educaţiei şi creşteri de pensii ♦ Într-un moment de presiune pe bugetul public, costurile acestor măsuri ar putea duce la o creştere a deficitului şi îndatorării, în vreme ce intenţia publică anunţată de guvernul la final de mandat, este tocmai pe dos. Pentru că, pur şi simplu, nimeni nu finanţează, pe termen lung, deficite de 8% din PIB.
Partidele cu şanse de câştig la alegerile prezidenţiale şi legislative de anul acesta nu se dau în lături când vine vorba despre promisiunile electorale pe teme sociale. Dacă ne uităm pe patru domenii esenţiale: demografie, educaţie şi cercetare, piaţa muncii şi pensii în programele de guvernare ale PSD, PNL şi USR, vedem reduceri de taxe, creşteri de salarii, creşteri de pensii şi alocări de sume generoase pentru diverse proiecte din aceste domenii.
Având în vedere că promisiunile partidelor vin într-una dintre cele mai complicate situaţii pentru finanţele ţării, cu deficite imense şi cu presiunea reducerii cheltuielilor în anii ce vin, măsurile propuse ar veni la pachet cu o creştere semnificativă a cheltuielilor publice sau redistribuirea resurselor bugetare existente. Fără o sursă de finanţare suplimentară, aceste măsuri ar putea adânci deficitul bugetar sau ar necesita împrumuturi externe, cu impact asupra datoriei publice.
Deşi aceste măsuri promit creşterea calităţii vieţii şi stimularea unor domenii esenţiale, ele presupun un impact bugetar ridicat, iar sustenabilitatea lor pe termen lung va depinde de creşterea economică, eficientizarea colectării taxelor şi a altor venituri suplimentare pentru a evita majorarea deficitului bugetar.
Aşadar, în ceea ce priveşte demografia, toate partidele propun măsuri de sprijin pentru tineri şi familii, inclusiv construcţia de locuinţe pentru tineri, sprijin financiar pentru părinţi tineri şi programe decontate pentru recuperarea fizică a mamelor. Cel mai „slabă” ofertă, din acest punct de vedere, este cea a PNL, care vorbeşte doar despre un sprijin financiar şi social pentru tinerii cu venituri reduse şi pentru tinerii părinţi.