Eveniment

Promovarea brandurilor româneşti la export ar putea genera întoarcerea în ţară a unui profit multiplicat de sute de ori. Este nevoie ca brandurile şi produsele locale să iasă pe pieţele externe pentru a se dezvolta, dar pentru asta sunt necesare bugete de marketing importante, de zeci de milioane de euro

Videoconferinţa ZF Branduri româneşti - Valenţele pozitive ale lui „made in RO“

Românii au început în ultimii ani să perceapă produsele realizate local ca fiind mai bune, mai gustoase decât oricare altele care vin din import. Pe pieţele externe însă, „made in RO“ nu are aceleaşi valenţe pozitive.

Românii au început în ultimii ani să perceapă produsele realizate local ca fiind mai bune, mai gustoase decât oricare altele care vin din import. Pe pieţele externe însă, „made in RO“ nu are aceleaşi valenţe pozitive.

Autor: Cristina Bellu, Miruna Diaconu

27.10.2021, 00:08 1500

Companiile au nevoie de sprijinul statului pentru a se extinde peste graniţe.

Dezvoltarea brandurilor ro­mâ­neşti atât pe plan local, cât şi pe pieţele externe se traduce în final printr-un nivel de creştere mai ridicat pentru economie şi printr-un nivel de trai mai bun pentru consumatorii autohtoni. Aceasta este una dintre concluziile des­prin­se în urma videoconferinţei ZF Branduri ro­mâneşti - Valenţele pozitive ale lui „made in RO“, organizată marţi de Ziarul Financiar.

„Este important să avem bran­duri şi pro­duse care să iasă în afara ţării, care să adu­că bună­sta­re Ro­mâniei. Promovarea brandu­rilor ro­mâneşti la export ar putea genera întoar­cerea în ţară a unui profit multiplicat de sute de ori“, a spus în cadrul eveni­mentului Eliodor Apostolescu, direc­tor general şi acţionar al Phoenix Y, producătorul pu­fuleţilor Gusto, unul dintre cei mai mari jucă­tori de pe piaţa de profil. Com­pa­nia e pre­zen­tă pe pa­tru con­tinente, în peste 35 de ţări, dar pentru a ajunge aici a fost nevoie de mulţi ani şi multe in­vestiţii. „Am in­vestit 12 ani până au început să apară primele rezultate.“

Din perspectiva Rucsan­drei Hurezea­nu, proprietarul pro­ducă­to­rului de der­mato­cosmetice Ivatherm, cea mai im­por­tantă piaţă pentru fie­care brand este piaţa lo­cală. Aici se învaţă primele lec­ţii pe care orice business trebuie să şi le în­su­şească pentru a se dezvolta într-un mod să­nă­tos şi pentru a se putea extinde apoi în afara ţării.

„Prezenţa pe piaţa locală reprezintă un proces de învăţare prin care orice brand tre­buie să treacă. Trebuie să vă concentraţi aten­ţia şi să cuceriţi piaţa locală şi apoi va fi uşor de replicat modelul şi în alte ţări“, con­sideră Rucsandra Hurezeanu.

Brandul Ivatherm e prezent pe aproa­pe 20 de pieţe din toată lumea, din Orientul Mijlociu până în Asia.

Principala provocare pe pieţele străine sunt banii necesari investi­ţii­lor, consideră Mircea Turdean, CEO al Farmec Cluj, cea mai mare com­panie din producţia locală de cosmetice.

„Noi avem parteneri la export în 50 de ţări, dar nu sunt nume de notorietate mare. Am avea nevoie de zeci de milioane de euro ca să investim în aceste ţări. Dacă nu in­vestim în marketing în fiecare piaţă în par­te, e o mare problemă. Ţinând cont de bu­ge­tele noastre, investiţia noastră e graduală.“

Potrivit lui Ionuţ Ilie, general manager Ice Cream în cadrul Unilever South Cen­tral Europe, companiile îşi construiesc sin­gure un drum local sau internaţional, cu mul­te sacrificii şi mulţi bani, dar dacă pro­dusul pus pe piaţă este unul corect, atunci oamenii îl vor cumpăra.

Românii au început să perceapă produ­sele realizate local ca fiind mai calitative, mai gustoase decât orice altele care vin din import, potrivit celor mai recente studii.

„Brandurile ro­mâneşti stau fără nicio problemă la acelaşi nivel cu cele inter­na­ţio­nale“, ex­plică Tiberiu Dăneţiu, di­rec­tor mar­ke­ting, Auchan Retail Româ­nia, unul din­tre cei mai importanţi ju­cători din co­mer­ţul local. Totuşi, pe pieţele externe „made in RO“ nu are ace­leaşi valenţe pozitive.

„Din păcate «Made in Ro­ma­nia» nu este un brand ca ata­re, cum e când spui «Made in Germany». În acest caz, «Made in Ger­many» ridică nivelul brandului. Ro­mâ­nia încă nu este acolo. Dar sunt foarte multe com­panii româneşti şi industrii care au re­uşit să impună un brand“, adaugă Ionuţ Ilie.

Pentru asta ar fi nevoie de un ajutor din par­tea statului şi de existenţa unor consuli pe probleme economice şi comerciale.

Aceste funcţii au fost desfiinţate, potrivit lui Mircea Turdean, care propune ca aceşti an­ga­jaţi ai statului să fie plătiţi precum oa­me­nii de vânzări din companii, pe comision, ei fiind vitali în promovarea brandurilor ro­mâneşti peste hotare.

„Ar fi foarte util dacă am avea echipe de consilieri economici pentru promovarea bran­durilor pe plan internaţional. E drept, baza nu trebuie s-o aşteptăm de la alţii, ci trebuie să vină de la noi. Trebuie să ne facem businessul. Nimeni nu ştie mai bine ca noi cum se vând produsele, cum ne putem adresa pieţelor externe“, conchide Eliodor Apostolescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO