Eveniment

Proprietarii, expropriaţi la lucrări de interes naţional

Autor: Alexandru Moise

15.09.2010, 23:20 28

Proprietarii bunurilor imobile vor ficonsideraţi expropriaţi în momentul în care Guvernul aprobăparametrii tehnico-economici ai unor lucrări de interes naţional îndomeniile rutier, aerian, naval, extractiv, energetic şi algospodăririi apelor, a decis ieri Executivul printr-un proiect delege.

Proiectul a fost trimis la Parlament pentru a fi dezbătut înprocedură de urgenţă, a declarat purtătorul de cuvânt alGuvernului, Ioana Muntean.

Conform noului act normativ, prevederile Legii 198/2004referitoare la exproprierile efectuate pentru construcţiainfrastructurii rutiere sunt extinse şi la infrastructurileferoviară, aeriană şi navală, la liniile de transport şidistribuţie a energiei, precum şi pentru lucrări de gospodărire aapelor şi de exploatare a zăcămintelor de lignit.

"Acest proiect de lege este important deoarece în anumitesituaţii, individualizate şi argumentate, statul poate să decidă săexproprieze anumite persoane de anumite bunuri imobile pe careacestea le au în proprietate atunci când exproprierea ţine de uninteres public", a declarat, după şedinţa Guvernului, secretarul destat de la Ministerul Justiţiei Alina Bica.

Ea a arătat că aproximativ 51% dintre proiectele deinfrastructură au fost blocate în situaţii în care procedurile deexpropriere erau finalizate după o perioadă cuprinsă între 1 şi 4ani.

Potrivit secretarului de stat, exproprierea va fi efectivă înmomentul publicării în Monitorul Oficial a hotărârii guvernuluicare aprobă parametrii tehnico-economici şi sumele alocate uneiinvestiţii de interes naţional, care afectează bunul imobil al unuiproprietar.

"Am decis, pentru urgentarea acestei proceduri, ca transferuldreptului de proprietate să se realizeze în momentul în care seadoptă hotărârea de guvern care stabileşte indicatoriitehnico-economici şi suma globală aferentă proiectului deinvestiţii. Prin această modificare nu afectăm drepturilepersoanelor fizice şi juridice care vor fi expropriate. De ce?Chiar dacă dreptul de proprietate se transferă în momentul în carese publică hotărârea, se păstrează întreaga procedură înconformitate cu care, dacă persoana nu este mulţumită cu preţulcare îi este oferit pe proprietate, ea se poate duce în instanţă,la fel cum face şi în prezent, şi se poate judeca cu toate probeleprevăzute de lege astfel încât să obţină un preţ stabilit prinhotărârea judecătorească", a precizat Bica.

În opinia secretarului de stat, această măsură asigură statuluiposibilitatea să realizeze o investiţie de interes naţional, iarexpropriatului să se poată adresa în continuare instanţei pentru asolicita un preţ mai mare decât cel plătit de expropriator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO