Eveniment

Prorectorul ASE: Avem studenţi care lucrează şi câştigă mai bine decât un conferenţiar universitar

Prorectorul ASE: Avem studenţi care lucrează şi câştigă mai bine decât un conferenţiar universitar

Miron: Peste 35% din studenţii noştri lucrează, nu sporadic, ci cu un job part time consolidat

Autor: Adelina Mihai

31.05.2011, 23:58 5807

Mai bine de o treime din cei peste 35.000 de studenţi aiAcademiei de Studii Economice (ASE) au un loc de muncă stabil, iarun număr semnificativ dintre cei care urmează cursurile unuiprogram de licenţă au început afaceri pe cont propriu.

"Peste 35% din studenţii noştri lucrează, nu sporadic, ci cu unjob part time consolidat, iar 600-700 dintre aceştia au solicitatade­ve­rinţe pentru înfiinţarea de firme. Unii studenţi au salariimai bune decât un conferenţiar uni­ver­sitar, întrucât veniturilelor încep de la 300 de euro, însă există tineri absolvenţi carecâş­tigă deja peste 1.000 - 1.500 de euro pe lună", spune DumitruMiron, prorectorul ASE.

Salariul unui conferenţiar universitar cu o vechime cuprinsăîntre 6 şi 10 ani în învăţământ începe de la 1.447 de lei brut (345de euro) şi poate ajunge la un plafon maxim de 2.515 lei brut (600de euro), potrivit legii privind salarizarea profesorilor.

Aproximativ 5.000 de studenţi finalizează anual cursurile uneifacultăţi din cadrul ASE, iar o mare parte dintre aceştia auîntâmpinat dificultăţi la angajare în ultimii doi ani pentru căsectorul bancar nu a mai făcut recrutări masive, ci chiar a făcutconcedieri.

"Absolvenţii noştri se angajează în primul rând în domeniulcontabilităţii, în marketing, vânzări în general în domenii legatede promovare, de distribuţie şi de logistică. În ultimii 2-3 anis-au angajat mai puţini absolvenţi în banking, după ce timp de 5-7ani acest sector a fost o sugativă pentru absolvenţii de ASE,alături de sectorul asigurărilor, al pieţei de capital şi alafacerilor internaţionale. Cu toate acestea, am constatat căstudenţii încă îşi găsesc de lucru", a adăugat Miron.

O mare parte dintre studenţii de la ASE care şi-au înfiinţat ofirmă ar putea să depună o cerere pentru o finanţare nerambursabilăde la Guvern, întrucât anul acesta a fost demarat un program princare antreprenorii cu vârstă de până la 35 de ani pot primi ofinanţare de până la 10.000 de euro pentru deschiderea uneiafaceri, în valoare totală de 5 milioane de euro. Marea problemă încadrul acestor finanţări o reprezintă faptul că tinerii trebuiesă-şi susţină din fonduri proprii jumătate din valoareacheltuielilor.

"Nu am văzut o înclinaţie foarte pro­nunţată în aceastădirecţie. Cred că Guvernul trebuie să fie mai convingător, pentrucă tinerii noştri, care sunt destul de şcoliţi şi nu marşează pelucruri care nu sunt destul de convin­gătoare", a spus Miron.

Ziarul Financiar a început încă din luna aprilie să prezintepovestea unui tânăr între­prinzător român, Andrei Silviu Petran,account manager la o mare companie de tele­fonie mobilă, care îşiface o agenţie de turism prin programul 10.000 de euro pentrutinerii întreprinzători, iniţiat de Guvern.