Eveniment

Proteste Bucureşti: Peste 50 de răniţi şi zeci de arestări. Galerie FOTO. Primul bilanţ al pagubelor

Proteste Bucureşti: Peste 50 de răniţi şi zeci de arestări. Galerie FOTO

Proteste Bucureşti

Autor: Ion Muresan, Catalin Lapusteanu - Mediafax

16.01.2012, 09:40 5289

UPDATE 4: Cum arată Bucureştiul după cea mai violentă noapte de la mineriade până în prezent

UPDATE 3: Citiţi aici un reportaj al Ziarului Financiar despre protestele din Bucureşti de duminică seara.

UPDATE 2: 247 de persoane au fost sanţionate. Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, luni, că 247 de persoane au fost sanţionate contravenţional după protestele violente de duminică din Bucureşti, iar alţi 36 de protestatari sunt vizaţi în anchete de natură penală.

UPDATE - Luni, ora 10:00: Primul bilanţ al pagubelor de la protestele din Bucureşti

Protestul din Piaţa Universităţii s-a încheiat, duminică noapte, după aproape 12 ore, aproximativ 30 de manifestanţi care mai erau în zona fântâni de la Facultatea de Arhitectură fiind ridicaţi de jandarmi, care i-au încercuit şi i-au dus la dube.

Cei aproximativ 30 de protestatari rămaşi la Piaţa Universităţii duminică noapte, după ora 24.00 şi după ce majoritatea manifestanţilor au plecat spre Piaţa Unirii, unde au avut loc incendieri şi vandalizări, au fost încercuiţi de un cordon de jandarmi.

Sorin Oprescu: Distrugerile în urma protestului se întind pe 6 km

Ulterior, jandarmii i-au luat pe aceştia şi i-au dus la dubele aflate în Piaţa Universităţii.

În urma verificărilor din Centrul Istoric, jandarmii nu au găsit grupuri de protestatari. Pe unele străzi, piatra cubică din jurul gurilor de canal a fost smulsă de protestatari, care au făcut grămezi pentru a arunca spre jandarmi.

Presa internaţională scrie despre protestele din România: "Nu dau nici un semn că s-ar încheia"

Circulaţia pe bulevardele Nicolae Bălcescu şi I.C. Brătianu, zona care leagă Piaţa Universităţii de Piaţa Unirii şi unde au avut loc ciocniri între manifestanţii violenţi şi jandarmii care au intervenit pentru menţinerea ordinii, a fost reluată. Pe stradă sunt pietre, sticle sparte, garduri rupte, resturi de la torţe şi de la tuburile de gaze lacrimogene, precum şi mobilier stradal devastat.

Câteva maşini ale companiilor de salubrizare au ieşit deja în zonă pentru a curăţa străzile.

Protestul de duminică din Piaţa Universităţii, început în jurul orei 14.00, sub sloganul "fără violenţă", a degenerat odată cu lăsarea întunericului.

De altfel, duminică, în a treia zi de proteste în Capitală, au făcut apel la calm Jandarmeria Română, primarul general Sorin Oprescu, dar şi Transparency International Romania.

Început paşnic, protestul a degenerat, cele mai violente ciocniri fiind pe Bulevardul I.C. Brătianu şi în faţa magazinelor Unirea şi Cocor, unde au fost incendieri şi vandalizări.

Spaţii comerciale din zona Unirii au fost vandalizate, cel mai afectat fiind un magazin de telefonie mobilă, de unde s-au furat aparate şi alte accesorii. Totodată, magazinul alimentar din spatele complexului comercial Unirea a fost vandalizat, geamuri de la case de schimb valutar au fost sparte, iar un chioşc de ziare a fost incendiat, focul fiind stins de pompieri şi jandarmi, cu tunuri cu apă.

Actele de vandalism s-au înregistrat după ce jandarmii au reuşit îndepărtarea din zona Pieţei Universităţii a unor protestatari violenţi, care au aruncat cu pietre şi au făcut gesturi obscene către forţele de ordine.

Persoanele ridicate de jandarmi în timpul protestelor violente au fost identificate, în funcţie de înregistrările video urmând să se stabilească ce fapte a săvârşit fiecare, poliţiştii făcând apel la proprietarii magazinelor sau maşinilor vandalizate să depună plângere în zilele următoare, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat, duminică noapte, că 40 de agresori au fost identificaţi şi duşi la secţiile de poliţie.

Agresorii au atacat forţele de ordine cu pietre şi mobilier stradat şi au incendiat mai multe obiecte, în zona magazinelor Cocor şi Unirea.

În urma protestelor de duminică din Capitală au primit îngrijiri medicale 51 de persoane, 19 au fost duse la spital, dintre care patru jandarmi, potrivit informaţiilor de la SMURD şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Din totalul victimelor, 16 au fost duse la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Floreasca, iar trei la Spitalul de Oftalmologie, pentru suferinţe provocate de gaze lacrimogene şi alte substanţe.

Pompierii au intervenit pentru stingerea a patru incendii până la ora 23.50. Zonele în care au fost incendii sunt pasajul Unirii, bulevardul Mărăşeşti, magazinul Cocor şi strada Halelor, unde a ars o maşină, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Vasile Daniel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24