Eveniment

Proteste de amploare în India pe fondul modificării legislaţiei privind cetăţenia

Proteste de amploare în India pe fondul modificării...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

11.12.2019, 17:47 195

Mii de persoane au protestat în mai multe regiuni ale Indiei împotriva unui proiect controversat care ar urma să modifice legislaţia privind acordarea cetăţeniei şi care ar urma să fie votat miercuri în Parlament, informează site-ul agenţiei de presă Reuters.

Proiectul, care prevede acordarea cetăţeniei indiene pentru persoanele de altă religie decât cea musulmană din Afganistan, Bangladesh şi Pakistan şi care au părăsit aceste ţări înaintea anului 2015, este cotestat de mai multe grupuri.

Modificarea legislativă a fost propusă de către partidul premierului Narendra Modi, BJP, iar partidele din opoziţie, grupuri ale minorităţilor naţionale, profesori universitari şi mai mulţi oficiali americani contestă acest proiect, întrucât ar discrimina comunitatea musulmană şi ar permite obţinerea cetăţeniei pe criterii religioase, fapt ce ar încălca Constituţia.

Protestele împotriva acestui proiect de lege au devenit violente în regiunea de nord-est a ţării, iar Armata indiană a fost nevoită să trimită trupe în statele Tripura şi Assam.

În oraşul Guwahati din Assam, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva protestatarilor, iar aceştia din urmă au aprins mai multe cauciucuri pe străzile oraşului.

Proteste au fost organizate la nivel naţional atât de către membri ai comunităţii hinduse, cât şi de membri ai altor comunităţi, în special ai celei musulmane. Protestatarii de religie hindusă din nord-estul Indiei se opun acestei iniţiative legislative întrucât, spun ei, ar permite unui număr foarte mare de persoane din Bangladesh să obţină cetăţenia indiană, fapt care ar afecta echilibrul demografic al regiunii şi ar duce la suprapopulare.

Pe de altă parte, mai mulţi politicieni de religie musulmană susţin că proiectul încalcă drepturile comunităţii musulmane şi îl acuză pe premierul naţionalist Narendra Modi de discriminare.

Reprezentanţii Comisiei pentru Libertate Religioasă din Statele Unite au declarat luni că autorităţile de la Washington ar trebui să ia în considerare impunerea unor sancţiuni împotriva ministrului indian de Interne, Amit Shah, în cazul în care proiectul va fi adoptat de către Parlament.

În timpul citirii proiectului de lege în Camera Superioară a Parlamentului de la New Delhi, Shah a susţinut că iniţiativa a fost gândită pentru a-i ajuta pe membrii minorităţilor religioase care sunt persecutaţi de către autorităţile din statele majoritar musulmane din regiune.

„Pentru musulmanii din India nu există motive de îngrijorare. Ei sunt cetăţeni şi vor rămâne cetăţeni”, a declarat ministrul.

Propunerea legislativă a fost aprobată marţi de Camera Inferioară a Parlamentului, în cadrul căreia partidul premierului Modi deţine majoritatea. Cu toate acestea, BJP nu are certitudinea că legea va fi aprobată şi în Camera Superioară, dat fiind că în această cameră există un număr mare de parlamentari care provin din partide regionale, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO