Eveniment

PROTESTE ÎN TURCIA: Oamenii protestează împotriva distrugerii unui parc unde ar urma să se facă un mall - LIVE VIDEO

Autor: Mihai Draghici

01.06.2013, 16:49 1463

UPDATEMii de manifestanţi au ocupat Piaţa Taksim din Istanbul, forţele de ordine s-au retras

Mii de protestatari au ocupat Piaţa Taksim din centrul oraşului Istanbul, iar forţele de ordine s-au retras, relatează ziarul turc Hurriyet, în ediţia online.

Conform celui mai recent bilanţ, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine. Printre persoanele rănite se numără şi un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliţie.

 LIVE VIDEO 

Potrivit surselor citate de Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce preşedintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forţelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În acelaşi timp, preşedintele ţării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de "bun-simţ" şi "calm", avertizând că demonstraţiile au atins un nivel "îngrijorător".

De altfel, în urmă cu puţin timp, Recep Tayyip Erdogan a admis că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor. "Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului. "Le cer protestatarilor să înceteze imediat manifestaţiile pentru a se evita problemele", a declarat Erdogan. Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a dat asigurări Erdogan.

UPDATE Recep Tayyip Erdogan recunoaşte că poliţia a acţionat brutal împotriva protestatarilor

Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a admis sâmbătă că poliţia a utilizat metode "extreme" pentru reprimarea manifestaţiilor.

"Este adevărat că au fost comise erori şi că poliţia a recurs la metode extreme", a spus Erdogan.

Anterior, Erdogan a somat protestatarii din Istanbul să înceteze confruntările cu forţele de ordine, subliniind că nu va renunţa la controversatul proiect dintr-un parc al oraşului.

Erdogan a dat asigurări că nu renunţă la planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi în Parcul Gezi şi de transformare a acesteia într-un centru turistic care va avea inclusiv un mall. "Vom reconstrui cazarma", a dat asigurări Erdogan.

Cititi mai multe detalii pe www.mediafax.ro 

 

 

 

 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO