• Leu / EUR4.9490
  • Leu / GBP5.6367
  • Leu / USD5.0469
Eveniment

PROTESTE masive, anunţate în Bucureşti şi în peste 80 de oraşe/ UPDATE: Trafic restricţionat în Piaţa Victoriei şi pe alte artere/ Orban: Membrii şi simpatizanţii PNL se vor afla în stradă

PROTESTE masive, anunţate în Bucureşti şi în peste 80 de oraşe/ UPDATE: Trafic restricţionat în Piaţa Victoriei şi pe alte artere/ Orban: Membrii şi simpatizanţii PNL se vor afla în stradă

Autor: Mediafax

26.11.2017, 17:50 851

Noi proteste sunt anunţate, duminică, în Bucureşti şi în peste 80 de alte oraşe din România şi din străinătate. Manifestaţiile se reunesc sub sloganul „STOP Legile Justiţiei! Nu scăpaţi!”. În Bucureşti, protestatarii se întâlnesc la ora 18:00 în Piaţa Victoriei, urmând să plece în marş către Palatul Parlamentului la ora 19:30. La proteste şi-au anunţat prezenţa şi sindicatele, dar şi Dacian Cioloş.

19.20 Mai mult de 5000 de persoane se află în Piaţa Victoriei 

19.00 Jandarmeria Română transmite, pe Facebook, că asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic.

"Jandarmeria Română asigură fară discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic. #Atenţie la recomandările sau indicaţiile forţelor de ordine. #Sesizaţi jandarmilor imediat, orice problemă care ar putea afecta desfăşurarea paşnică a manifestaţiilor. Jandarmeria este o instituţie echidistantă, care asigură ordinea şi siguranţa publică, garant al drepturilor constituţionale ale cetăţenilor, cât timp aceştia le exercită paşnic", se arată într-o postare a Jandarmeriei Române, pe Facebook.

UPDATE 18.40 Câteva sute de persoane protestează, la ora transmiterii ştirii, în Piaţa Victoriei, solicitând retragerea legilor justiţiei, dar şi a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale, traficul fiind restricţionat pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei.

Protestatarii au adus pancarte cu mesaje precum "Un popor care votează corupţi, hoţi şi trădători nu este victimă, este complice ", "Noul cod fiscal- noua ordine a jafului", "Nu va fi pace fără justiţie socială" şi scandează "Hoţii", "Demisia", "PSD, ciuma roşie" sau "Jos Tăriceanu, Dragnea şi tot neamul".

"Ceea ce mă nemulţumeşte pe mine e simplu. Este încercarea asta nefericită de a schimba legile astea ale justiţiei. Şi nu atât schimbarea legilor justiţiei, cât schimbarea unei paradigme care a făcut America mare de 250 de ani, şi anume balansarea puterilor. Asta se încearcă acum, ori asta nu e normal indiferent de cine este acum la Cotroceni, Palatul Victoria sau indiferent de nume. E vorba de un principiu aici ", a declarat un protestatar.

Ulterior, manifestanţii au anunţat că vor să meargă în marş până în faţa Senatului şi sediului Curţii Constituţionale şi, de asemenea, şi la ministerul de Justiţie şi Camera Deputaţilor.

„42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical (alcătuit din 34 de federaţii profesionale) şi Cartel Alfa (alcătuit din 41 de federaţii profesionale) cheamă fiecare român să ceară în stradă, duminică, 26 noiembrie 2017, ora 18.00, retragerea legilor Justiţiei şi a legilor de modificare a codurilor penale, respingerea în Parlament a ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia imediată a Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook dedicată protestelor de duminică

În Capitală, manifestanţii se vor întâlni la ora 18:00, în Piaţa Victoriei, după care la 19:30 mulţimea va pleca în marş către Parlament , acolo unde oamenii sunt îndemnaţi să strige: „NU scăpaţi!!! DEMISIA!”.

„PSD-ALDE a intrat cu viteză în ultima fază pentru adoptarea Legilor Justiţiei: calendar accelerat în Parlament, mobilizare masivă în comisii, forţarea procedurilor parlamentare”, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook dedicată protestelor de duminică. 

Organizatorii protestelor oferă şi o definiţie a statului capturat, despre care spun că descrie situaţia actuală din România.

„Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat (...) Statul capturat este o expresie inventată, cu mulţi ani în urmă, de specialiştii de la Banca Mondială, iar într-un articol ştiinţific scris de Rasma Karklins sunt inventariate cele mai importante caracteristici ale statului capturat!, explică Emilia Şercan pe pagina sa de Facebook.

Caracteristicile statului capturat sunt:

- Preluarea de facto a instituţiilor statului de grupări aflate la conducerea instituţiilor.
- Crearea de feude personale în interiorul instituţiilor.
- Exploatarea instituţiilor publice pentru îmbogăţirea de sine sau a reţelei.
- Formarea unor reţele de complicităţi pentru a limita competiţia politică.
- Subminarea alegerilor libere prin finanţări ilegale, publicitate mascată.
- Abuzul de putere legislativă.
- Corupţia procesului judiciar.
- Folosirea abuzivă a instituţiilor de audit, de investigare şi de supraveghere.
- Folosirea de materiale compromiţătoare pentru şantaj politic şi constrângere.
- Coruperea presei şi corupţia în presă.

Orice asemănare cu România ultimilor 27 de ani nu este deloc întâmplătoare”, se arată pe pagina evenimentului. 

Organizatorii susţin că România a ajuns într-unul dintre cele mai grave momente ale istoriei sale postcomuniste, comparabil cu mineriadele din anii ’90, criza financiară şi tăierea salariilor bugetarilor din 2010 şi continuă prin a spune că toate măsurile adoptate de Guvernul actual vor „arunca” România în afara Uniunii Europene şi a NATO. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat duminică, pe contul său de Facebook, că membrii şi simpatizanţii partidului vor ieşi în stradă să protesteze alături de grupurile active din societate "care nu acceptă resemnarea".

"Astăzi, membrii şi simpatizanţii Partidului Naţional Liberal se vor afla în stradă alături de acele grupuri active din societate care nu acceptă resemnarea. Împreună, prin vigilenţă, perseverenţă, dar mai ales unitate, vom găsi antidotul pentru a vindeca chiar şi ciuma roşie", a scris Orban, pe pagina sa de Facebook.

El a adăugat că, după căderea moţiunii de cenzură iniţiată de PNL, a susţinut că formaţiunea va continua să lupte atât în Parlament, cât şi prin mijloace legale, "pentru a scăpa România din ghearele caracatiţei care încearcă să confişte statul român".

Noi proteste sunt anunţate, duminică, în Bucureşti şi în peste 80 de alte oraşe din România şi din străinătate.

Manifestanţii se reunesc sub sloganul "STOP Legile Justiţiei! Nu scăpaţi!".

În Bucureşti, protestatarii se vor întâlni la ora 18:00 în Piaţa Victoriei, urmând să plece în marş către Palatul Parlamentului la ora 19:30. La proteste şi-au anunţat prezenţa şi sindicatele, dar şi fostul premier Dacian Cioloş.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9490
Diferență: 0,0081
Ieri: 4.9486
Azi: 5.0469
Diferență: -1,0935
Ieri: 5.1027
Azi: 5.6367
Diferență: 1,5585
Ieri: 5.5502
Azi: 5.1652
Diferență: -0,7837
Ieri: 5.2060