Eveniment

Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere – Internele şi Finanţele

Protestele cele mai vehemente vin din partea celor mai nereformate ministere – Internele şi Finanţele

Autor: Iulian Anghel

14.10.2010, 23:58 36

Protestele de la Finanţe vin la nicio lună de la marşul ilegalal poliţiştilor. Or, Ministerul Administraţiei şi Internelor şiMinisterul Finanţelor sunt cele mai nereformate şi mai stufoaseministere. În plus, în aceste ministere sunt şi cele mai marisalarii din sistemul bugetar. În administraţie se câştigă dublufaţă de sănătate sau învăţământ. Un agent de poliţie debutant veneaacasă înainte de reducerea salariilor cu 1.800-2.000 de lei -salariu şi prime.

Internele şi Finanţele, sunt, în aceeaşi vreme, ministerele careau fost în topul angajatorilor în ultimii ani. Finanţele şi-aucrescut personalul cu 25% din 2005 până în 2009, în vreme ceAdministraţia cu 50%.

Pede altă parte, ce face Ministerul Administraţiei şi Internelor osimte fiecare cetăţean care are de a face cu administraţia. Casă-ţi înregistrezi o maşină, de pildă, demersul se poate transformaîntr-un calvar. Trebuie să mergi la Registrul Auto Român, apoitrebuie să mergi la CEC să achiţi o taxă pentru certificatul deînmatriculare. O altă taxă trebuie plătită la poştă tot pentruînmatriculare. În horă intră şi Finanţele. Un alt drum trebuiefăcut la Administraţia Financiară pentru înregistrarea maşinii penumele proprietarului De ce nu se pot obţine toate aceste lucruriîntr-un singur loc, cum se întâmplă în Germania, de pildă, sau înMarea Britanie? De ce, în momentul în care închiriezi o casătrebuie să-l iei pe chiriaş de mână să mergi la Poliţie cu elpentru viza sa de flotant şi nu merge chiriaşul singur cu actul deînchiriere pentru a-i fi eliberată pe loc viza de flotant, cum seîntâmplă în Germania? Apoi trebuie să mergi la Fisc ca să declarică ai închiriat casa pentru aţi fi reţinut impozitul.

De ce nu există soluţii pentru ca un astfel de demers să sepetreacă într-o singură zi şi într-un singur loc? Dar ar mai puteaatunci Ministerul Internelor să justifice creşterea de aproape50.000 de angajaţi în cinci ani sau Finanţele creşterea număruluide lucrători cu 6.000 în acelaşi interval? Ce s-a întâmplat din2005 încoace de Ministerul Finanţelor a angajat peste 6.000 deoameni?

Salariile din sectorul public trebuie să fie decente, darsistemul nu permite asta întrucât există un număr prea mare deangajaţi, afirmă consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru:"Este necesar să se plătească salarii decente în sectorul public.Pe pe altă parte, sistemul nu permite, pentru că pur şi simpluexistă exces de ocupare. Au prea mulţi oameni de plătit cu salariimari". Restructurarea în ministere a fost amânată prea mult, iaracum se răzbună, afirmă el.

Protestul angajaţilor din Ministerul de Finanţe faţă deneacordarea stimulentelor s-a extins ieri. Premierul Emil Bocsusţine însă că aceste stimulente trebuie acordate celor caremerită. Stimulente salariale pot fi plătite la MinisterulFinanţelor doar angajaţilor care contribuie la combaterea evaziuniifiscale, or, rezultatele înregistrate până în prezent la nivelulinstituţiei nu sunt pe măsura solicitărilor şi a planului deîncasări stabilit, spune Boc: "Cei care sunt performanţi şidepăşesc planul au dreptul conform legii la stimulente proporţionalcu nivelul cu care au depăşit. Maniera această nediferenţiată, latoată lumea, nu mai poate continua. Când evaziunea fiscală va fidiminuată, da stimulente".

În aprilie, când Finanţele au fost obligate să publice salariileangajaţilor săi s-a văzut că stimulentele au fost acordate tuturor- şi doar aparatul propriu al instituţiei numără aproape 1.500 desalariaţi. S-au acordat stimulente şoferilor - chiar şi peste 2.000de lei net şi astfel erau la Finanţe şoferi cu un venit net deaproape 4.000 de lei. Una dintre femeile de serviciu a primit, înaprilie, la un salariu de 600 de lei, stimulente de 1.800 de lei.Cu ce au contribuit aceşti oameni la strângerea taxelor la bugetpentru a fi "stimulaţi"?

Este adevărat că stimulentele nu s-au mai acordat în ultimeledouă luni, iar salariaţii au suportat, pe lângă acest fapt, şireducerea cu 25% a salariilor. Dar salariaţii Finanţelor suntdeparte de a fi cei mai săraci bugetari.

"Cei de la Finanţe s-au obişnuit cu mulţi bani", spune ministrulde finanţe Gheorghe Ialomiţianu, care miercuri nu a putut pleca dinminister fără escortă din pricina protestului angajaţilor dinminister care au rămas în instituţie, unii dintre ei, şi în noapteade miercuri spre joi.

Ce sunt stimulentele?

Cesunt, practic, aceste stimulente pe care le primeau cei de laFinanţe? Stimulentele sunt acordate dintr-un fond realizat din ceeace se colectează de către Finanţe şi ele puteau uneori însemna,lunar, un salariu sau chiar două. Potrivit legii, ele sunt acordatecelor care fac performanţă. Dar, acordate fiind de şefi, criteriilenu au fost niciodată clare. De pildă, în aprilie, un expertasistent de la direcţia legislaţie în domeniul accizelor a câştigatdoar doi lei din salariu, dar 701 lei din stimulente. Întrebareaeste ce a făcut acest angajat dacă a primit doar doi lei lasalariu? Probabil a stat acasă sau a avut o problemă, dar atuncipentru ce muncă a obţinut 701 lei din stimulente?

Mai mult, aceste stimulente nu sunt cuprinse în bugetulMinisterului Finanţelor care îşi trece la cheltuielile cu salariiledoar sumele ce sunt date pentru salariile de bază potrivit legiicadru de funcţionare a ministerului.

O parte dintre sindicatele din învăţământ, poştă, comunicaţii şitransportul feroviar au susţinut ieri că se solidarizează cuprotestatarii din Finanţe. Confederaţia "Cartel Alfa" a ceruttuturor bugetarilor să oprească voluntar lucrul şi a pretinsGuvernului să-şi respecte obligaţiile către angajaţi, să decidă deurgenţă plata stimulentelor şi să renunţe la măsura reduceriisalariilor cu 25%.

În schimb, Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR)susţine că protestele neautorizate ale angajaţilor din sistemul definanţe periclitează grav stabilitatea economică a României,împiedicând mediul de afaceri să-şi desfăşoare activitatea normalşi îndepărtând posibilii investitori.

"Există multe alte categorii sociale afectate de criză, atât dinmediul bugetar, cât şi privat, care au înţeles că situaţiaobiectivă obligă la măsuri speciale şi care îşi continuăactivitatea tocmai pentru a repune economia pe picioare", spuneAlianţa.

În mai toate judeţele la instituţiile din subordineaMinisterului de Finanţe salariaţii au protestat ieri întrerupândlucrul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO