Eveniment

Protestele contra talibanilor par să se amplifice în Afganistan. În unele oraşe au fost semnalate victime

Protestele contra talibanilor par să se amplifice în...

Autor: Mediafax

19.08.2021, 17:13 88

Mii de persoane protestează în mai multe zone din Afganistan faţă de regimul taliban, iar în unele oraşe au fost semnalate victime, în contextul amplificării rezistenţei, informează agenţia Reuters.

Afganistanul marchează joi independenţa faţă de ocupaţia britanică, proclamată în anul 1919.

"Drapelul nostru, identitatea noastră", au scandat manifestanţi adunaţi joi la Kabul. Insurgenţii talibani nu sunt de acord cu arborarea drapelului Afganistanului, având steagul propriu.

Proteste împotriva regimului taliban au avut loc şi în oraşele Jalalabad, Asadabad, precum şi într-un district din provincia Paktia.

Au fost raportate atacuri ale insurgenţilor talibani asupra protestatarilor, în Jalalabad şi Asadabad. Cel puţin trei protestatari au fost ucişi de talibani în Jalalabad, iar zeci de demonstranţi au fost răniţi. "Numeroase persoane au murit sau au fost rănite din cauza unei busculade produse pentru că talibanii au deschis focul", a declarat un martor din Asadabad.

Insurgenţii talibani afgani au ocupat numeroase provincii din Afganistan, inclusiv zone din capitala ţării, Kabul. Preşedintele Ashraf Ghani a părăsit Afganistanul şi se află în Emiratele Arabe Unite. Mişcarea talibanilor afgani a anunţat o amnistie pentru toţi funcţionarii din cadrul fostei Administraţii de la Kabul şi a cerut reluarea activităţilor instituţiilor. Liderii talibani par să fie mai flexibili decât în urmă cu 20 de ani, semnalând intenţia menţinerii anumitor activităţi sociale, deşi există scepticism la nivel internaţional. Cel puţin 12 persoane au murit, în ultimele zile, în zona Aeroportului din Kabul, unde mii de afgani încearcă să părăsească ţara.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan. Întrebat, într-un interviu, dacă talibanii s-au schimbat, Joseph Biden a declarat: "Nu. Cred că talibanii trec acum printr-un fel de criză existenţială. Vor să fie recunoscuţi de comunitatea internaţională ca guvern legitim? Nu sunt sigur de acest lucru".

Prim-vicepreşedintele Afganistanului Amrullah Saleh, care s-a declarat preşedinte legitim, pregăteşte o ofensivă militară împotriva combatanţilor talibani, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pledând pentru negocieri în scopul evitării unui război, prin crearea unui "guvern reprezentativ". "Talibanii nu deţin controlul asupra întregului teritoriu al Afganistanului. Vin informaţii din Valea Panjshir, unde se concentrează forţele de rezistenţă organizate de vicepreşedintele Saleh şi de comandantul militar Ahmad Massoud", a declarat Serghei Lavrov.

Ahmad Massoud, fiul fostului comandant militar Ahmed Shah Massoud, asasinat în 2001 de reţeaua teroristă Al-Qaida, a cerut susţinere militară din partea Statelor Unite pentru o ofensivă împotriva insurgenţilor talibani. "America poate fi în continuare un sprijin puternic pentru democraţie prin ajutarea combatanţilor mujahedini, care sunt pregătiţi să îi înfrunte din nou pe talibani", a afirmat Ahmad Massoud.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO