Mii de români s-au adunat vineri în faţa celei mai înalte instanţe din ţară pentru a protesta împotriva anulării alegerilor prezidenţiale din decembrie, în care un candidat pro-rus puţin cunoscut a câştigat primul tur, titrează agenţia de presă Reuters.
Deşi sporadice, mişcările de protest continuă încă din 6 decembrie, când Curtea Constituţională a anulat alegerile cu două zile înainte de turul al doilea. Decizia a venit după ce documente declasificate au arătat că Calin Georgescu a beneficiat de o expunere masivă pe reţelele de socializare, într-o campanie orchestrată probabil de Rusia.
Moscova a negat orice interferenţă în alegerile din România.
Decizia de a anula alegerile prezidenţiale a slăbit şi mai mult încrederea publicului în instituţiile publice şi a radicalizat alegătorii nemulţmuţi de corupţie şi de scandalurile politice, întărind partidele ultranaţionaliste, care deţin acum peste o treime din locurile din parlament.
Aproximativ 4.000 de susţinători s-au adunat în faţa Curţii Constituţionale prezentând simbolic un sicriu pe care scria „democraţie”.
Au fluturat steaguri naţionale, au purtat icoane creştine şi poze cu Georgescu, scandând "Vrem să votăm" şi „Turul 2, înapoi”.
Coaliţia de guvernare a anunţat că alegerile prezidenţiale vor fi reluate pe 4 şi pe 18 mai, la aproape şase luni după anularea precedentului tur de scrutin.
Preşedintele în exerciţiu Klaus Iohannis, al cărui mandat a expirat pe 21 decembrie, va rămâne în funcţie până când va fi ales un nou preşedinte.
Rămâne neclar dacă Georgescu, care este critic faţă de NATO şi se opune sprijinului pentru Ucraina, va fi lăsat să candideze din nou la preşedinţie.
România are cea mai lungă graniţă terestră cu Ucraina dintre toate statele membre ale Uniunii Europene şi NATO. A ajutat la exportul a milioane de tone de cereale ucrainene prin portul său de la Marea Neagră, Constanţa, a antrenat piloţi de luptă ucraineni şi a donat o baterie de apărare aeriană Patriot către Kiev.