Eveniment

Protestul foştilor angajaţi ai Mechel s-a încheiat după ce li s-au promis bonuri de masă

Protestul foştilor angajaţi ai Mechel s-a încheiat...

Autor: Szasz Jutka, Vasile Magradean

27.02.2013, 14:03 302

Reprezentantul acţionarului companiei a declarat, miercuri, la videoconferinţa cu reprezentanţii protestatarilor, la care a participat şi subprefectul judeţului Cluj Mihnea Iuoraş, că doreşte doar respectarea legii din România, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Noi vrem respectarea legii din România şi vreau să mă lămuresc despre situaţia creată la Câmpia Turzii. Vom plăti bonurile de masă pentru angajaţii disponibilizaţi. E tot ce pot să promit acum", a spus el.

El a evitat să precizeze când se vor acorda cele trei salarii compensatorii datorate angajaţilor disponibilizaţi.

Reprezentantul companiei a mai spus că va veni vineri la Câmpia Turzii pentru a vedea la faţa locului care este situaţia şi le-a cerut protestatarilor să îi trimită un memoriu scris cu doleanţele pe care le au.

La rândul său, subprefectul Mihnea Iuoraş a făcut un apel la foştii angajaţi care au protestat să părăsească incinta combinatului Mechel Câmpia Turzii şi să aştepte rezultatele discuţiilor care vor avea loc vineri.

După videoconferinţă, protestatarii au părăsit incinta combinatului, urmând să se reîntoarcă joi dimineaţă, la ora 8.00.

"La sfârşitul lunii februarie, adică joi, în 28, expiră termenul până la care Mechel trebuie să ne acorde cele trei salarii compensatorii. Vom veni şi joi să vedem dacă se va întâmpla acest lucru", a spus un fost angajat.

La rândul său, liderul de sindicat Ioan Pascu a declarat că suma pentru plata celor trei salarii compensatorii care îi vizează pe cei peste 700 de angajaţi se ridică la circa 500.000 de euro.

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii care au fost disponibilizaţi în ianuarie şi februarie s-au adunat, miercuri dimineaţă, în faţa combinatului, cerând conducerii companiei acordarea celor trei salarii compensatorii la care aveau dreptul. Protestatarii susţineau că ar fi trebuit să primească, în 45 de zile de la disponibilizare, cele trei salarii compensatorii la care aveau dreptul.

La un moment dat, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii - al căror număr a depăşit două sute - au forţat intrarea în unitate pentru a discuta cu directorul societăţii, iar în momentul în care au reuşit să ajungă la clădirea administraţiei oamenii au spart un geam.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită apoi de conducerea Mechel Câmpia Turzii care, după discuţii, a anunţat că vineri va ajunge în zonă un reprezentant al acţionarului majoritar, pentru a încerca rezolvarea situaţiei şi acordarea celor trei plăţi compensatorii, însă anunţul a fost primit cu huiduieli, oamenii spunând că nu pleacă până când situaţia nu va fi rezolvată.

Ulterior, câteva zeci de protestatari ai Mechel Câmpia Turzii au forţat intrarea în sediul administrativ, iar unii dintre ei au reuşit să ajungă în sala de consiliu, unde reprezentanţii locali ai companiei urmau să aibă o videoconferinţă cu noul acţionar.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Potrivit ministrului Economiei, Varujan Vosganian, noul proprietar va reporni în martie producţia la unităţile din Târgovişte şi Buzău şi ar putea lua în calcul revânzarea combinatelor din Brăila şi Câmpia Turzii, dacă va găsi cumpărători.

Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakov Victor (58 de ani) şi Chumakova Svetlana (55 de ani), ambii cu cetăţenie rusă.

Marţi, preşedintele Traian Băsescu a atenţionat Guvernul că este nevoie de măsuri care să creeze locuri de muncă pentru angajaţii Oltchim, dar şi cu privire la Mechel, pentru că s-ar putea "să ne trezim cu industria siderurgică tăiată şi vândută la fier vechi" deşi va fi nevoie de oţel pentru autostrăzi.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO