Eveniment

PSD acuză liberalii după OUG pe sănătate: Două miliarde de euro, aceasta e adevărata miză a privatizării sănătăţii

PSD acuză liberalii după OUG pe sănătate: Două...

Autor: Ana Petrescu, Mediafax

13.02.2020, 11:32 104

Social-democraţii au transmis că adevărata miză a privatizării sănătăţii sunt cele două miliarde de euro „prietenii” ministrului Victor Costache. Sursa citată a precizat că acesta e motivul pentru care a fost emisă ordonanţa de urgenţă care aduce schimbări în domeniu „noaptea, pe repede înainte”.

„Două miliarde euro! Aceasta este adevărata miză a privatizării sănătăţii! #2miliardeeuro pentru „prietenii” ministrului Costache! De aceea au făcut-o noaptea, pe repede înainte, fără nicio dezbatere şi fără a avea toate avizele legale. Austeritate pentru români, profituri maxime pentru prieteni!”, au scris reprezentanţii PSD, joi pe pagina de Facebook a partidului.

Ordonanţa de urgenţă controversată ce priveşte modificările în domeniul Sănătăţii a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial, la câteva ore după ce ministrul Victor Costache anunţase, deja, publicarea sa. OUG conţine mai multe modificări, între care modul cum spitalele private pot trata urgenţe.

Ordonanţa acordă furnizorilor privaţi dreptul de a acorda servicii medicale bugetate de stat, în anumite condiţii prevăzute de lege.

În OUG publicat miercuri seara se introduce paragraful nou „pentru bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate decontate de FNUASS, respectiv bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi pentru cei care beneficiază de servicii medicale în baza art. 100 şi art. 111, furnizorii publici şi privaţi au obligaţia de a nu încasa sume suplimentare faţă de cele decontate potrivit actelor normative în vigoare”.

La articolul 111 din Lege se introduce un aliniat cu următorul cuprins: „Lista spitalelor private în cadrul cărora se pot organiza servicii medicale private de urgenţă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, în urma verificării respectării standardelor prevăzute la alin. (2). În vederea verificării standardelor menţionate la alin. (2), spitalele private vor depune la Ministerul Sănătăţii documentaţia stabilită prin hotărârea Guvernului”.

Tot la art. 111 se introduce paragraful: „cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni acute grave care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitale private cu casele de asigurări de sănătate vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare în sistemul public de urgenţă”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO