Eveniment

PSD decide astăzi componenţa guvernului Dragnea 3/Viorica Dăncilă. Ce spun consultanţii în management despre secretul puterii în structura partidului a liderului PSD: „Nu are în mod real susţinere, a creat nişte instituţii-fantomă care votează cum vrea el“

„Liviu Dragnea şi-a creat pârghiile aşa-zis democratice prin care să nu mai conducă democratic partidul, aici e problema”

„Liviu Dragnea şi-a creat pârghiile aşa-zis democratice prin care să nu mai conducă democratic partidul, aici e problema”

Autor: Adelina Mihai

26.01.2018, 00:07 14423

Comitetul Executiv Naţional, structura de conducere şi de decizie extinsă a PSD care coor­donează activitatea partidului în­tre şedinţele Consiliului Naţional, va stabili astăzi lista de miniştri şi programul de guvernare ale celui de-al treilea guvern PSD din ultimul an după cele două conduse formal de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose.

Însă cel care are ultimul cuvânt este Liviu Dragnea, liderul alfa al partidului. Cum de reu­şeşte el să stăpânească un partid atât de mare?

„Liviu Dragnea nu are în mod real susţinerea partidului sau a electoratului. Ce a făcut el a fost pe modelul sistemului comunist-stalinist prin care, practic, a creat nişte instituţii-fantomă care să voteze cum vrea el”, este de părere Andrei Caramitru, partener în cadrul firmei de consultanţă în management Boston Consulting Group.

Potrivit informaţiilor de pe site-ul PSD, Comitetul Executiv Naţional are următoarea componenţă: membrii Biroului Permanent Naţonal, preşedinţi ai organizaţiilor PSD judeţene, de sector, ale municipiului Bucureşti, Diaspora, PSD Republica Moldova şi PSD Online, membrii Birourilor Permanente ale celor două camere ale Parlamentului României precum şi preşedinţi ai comisiilor permanente ale Camerei Deputaţlor şi Senatului României şi miniştri care sunt membri ai PSD, dacă nu ocupă o altă funcţie. În ciuda acestei structuri stufoase, un singur om decide soarta celui mai mare partid din România. Cum?

„Dacă ne uităm la structura CEx-ului, vedem că acolo (Liviu Dragnea - n.red.) i-a adăugat pe toţi miniştrii PSD, toţi şefii de comisii de prin Parlament - oamenii lui în proporţie de 100%, numiţi, nu aleşi. În plus, în ultimii ani el a tot schimbat şefii organizaţiilor judeţene, numind interimari controlabili care acum au drept de vot în Cex şi care, cel mai probabil, nu sunt oamenii reprezentativi din PSD. Practic, el şi-a creat pârghiile aşa-zis democratice prin care să nu mai conducă democratic partidul, aici e problema”, a mai spus Caramitru. Afectaţi de revoluţia fiscală şi de pierderea încrederii investitorilor în economia naţională, oamenii de afaceri au spus că îşi doresc stabilitate şi predictabilitate de la viitorul Guvern, care nu ar trebui să mai schimbe nimic în economie, măcar pentru câteva luni.

„Nimeni nu poate să îşi facă un plan sau să aibă un dialog cu cineva atâta timp cât nu ştii cine ia deciziile, ce se întâmplă, care este planul sau logica, atâta vreme cât nu există consultări. Ar trebui, pentru încurajarea investiţiilor, să avem stabilitate şi deschidere la dialog, însă din ce am văzut până în prezent mă îndoiesc că aceste lucruri se vor întâmpla”, a mai spus Caramitru. El a adăugat că, din păcate, există un focus clar pe rezolvarea problemelor cu legile justiţiei, ceea ce ar crea o instabilitate şi mai mare şi o revoltă socială. „Deocamdată, situaţia economică nu este atât de gravă pe cât putea să fie. Chiar această revoluţie fiscală a fost făcută ca să nu crească salariile cu 25% la stat, aşa cum era planul iniţial, iar reforma legii pensiilor a fost amânată. Dacă însă viitorul guvern va decide să crească salariile şi pensiile, riscăm să intrăm într-o situaţie de deficit foarte grav, mai ales că anul viitor este an electoral şi vor face orice pentru voturi. În plus, dacă legile justiţiei trec şi UE reacţionează, vom pierde şi fondurile europene, ceea ce ne poate duce la colaps”, a mai spus Andrei Caramitru. El a mai spus că, totuşi, guvernele PSD – ALDE de până acum, date fiind tensiunile politice şi stresul la care au fost supuse din cauza leadershipului politic, măcar au rezistat parţial la presiuni.

„De aceea este foarte important ce se va întâmpla de acum încolo”, a concluzionat el.

Andrei Caramitru,  Boston Consulting Group: Deocamdată situaţia economică nu este atât de gravă pe cât putea să fie. Chiar această revoluţie fiscală a fost făcută ca să nu crească salariile cu 25% la stat, aşa cum era planul iniţial, iar reforma legii pensiilor a fost amânată. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO