Eveniment

PSD face concurenţă guvernului şi legiferează fără răgaz măsuri paralele „de salvare“. Mai multe proiecte de acte normative sunt înscrise la Parlament în cursă pentru „salvarea economiei“: toată lumea îngheaţă preţuri sau rate bancare, ca la concurs

PSD face concurenţă guvernului şi legiferează fără...

Autor: Răzvan Botea

02.04.2020, 08:30 944

Parlamentarii PSD, mizând pe majoritatea din Legislativ, vor să îşi pună semnătura pe criză, din poziţia de salvatori. La Parlament s-au depus mai multe proiecte de acte normative şi amendamente care legiferează scutiri şi amânări de taxe, îngheţări de preţuri, fără să se pună însă problema că, pentru plăţile curente, bugetul are nevoie de bani.

Astfel, atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor, se află în dezbatere, în diferite stadii, propuneri de acte normative care prevăd amânarea plăţii de contribuţii CASS şi CAS către bugetul de stat, scutirea de la plata chiriilor, acordarea de facilităţi fiscale, etc.

Proiectul de lege al PSD privind scutirea de la plata chiriei pentru cel mult 90 de zile a locatarilor şi agenţilor economici a trecut marţi de Senat şi va fi dezbătut în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Potrivit proiectului de lege, locatarii, operatorii economici şi alte categorii profesionale a căror activitate a fost întreruptă sau restrânsă prin aplicarea unor legi în perioada stării de urgenţă pot suspenda la cerere, fără plata de dobânzi şi alte penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii sau puncte de lucru.

De asemenea, marţi, Senatul a adoptat un proiect de lege privind suspendarea plăţii ratelor bancare, după ce guvernul a adoptat o măsură similară luni, în şedinţa de guvern. Potrivit iniţiatorilor, proiectul de lege corectează ordonanţa dată luni de guvern.

Tot marţi, Senatul a adoptat un proiect care prevede posibilitatea amânării plăţii facturilor la utilităţi pentru o perioadă de trei luni.

Proiectul prevede şi amânarea pentru trei luni a plăţii CAS şi CASS pentru firmele care îşi păstrează angajaţii. Proiectul, iniţiat de repre­zen­tanţi ai mai multor grupuri parlamentare, prevede că persoanele fizice sau firmele vor putea solicita amânarea plăţii la utilităţi (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice şi de internet, cablu TV) pentru o perioadă de trei luni. Plăţile restante ar urma să fie eşalonate pe o perioadă de 12 luni.

Amânarea plăţii contribuţiilor sociale aferente veniturilor din salarii pentru o perioadă de trei luni, la cererea angajatorului, ar urma să se facă în condiţiile în care acesta păstrează cel puţin 75% din contractele existente la 1 martie pentru o perioadă de cel puţin un an. Încă o măsură adoptată de Senat şi care a plecat spre Camera Deputaţilor se referă la pla­fonarea preţurilor la medicamente, dezinfec­tanţi şi echipamente de protecţie precum măştile şi mănuşile.

Propunerea legislativă, care aparţine PSD, ALDE şi PRO România, prevede că la costul de producţie poate fi adăugat un adaos de cel mult 10% din preţul de vânzare al producătorului. Propunerea de act normativ prevede o sancţiune din partea Consiliului Concurenţei care începe de la 5 mil. lei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO