Eveniment

PSD nu renunţă. Conflictul Guvern – Justiţie a ajuns la punctul de fierbere. Strada, ultima frontieră...

O noapte cu victime în piaţa victoriei. Galerie foto

O noapte cu victime în piaţa victoriei. Galerie foto

Autor: Iulian Anghel

03.02.2017, 00:07 30118

PSD nu renunţă la ordonanţa de urgenţă care dezincriminează, în bună măsură, conflictul de interese, iar strada reacţionează cu o forţă din ce în ce mai mare.

Liderii PSD au ţinut să transmită ieri o imagine de unitate: nu renunţă la ordonanţa de urgenţă şi nici la proiectele de graţiere. După o absenţă publică de două zile, Liviu Dragnea a anunţat că, în urma unei întâlniri de partid, conducerea PSD şi-a reconfirmat spijinul pentru guvernul Grindeanu. Prin urmare, actele normative incriminate nu vor fi retrase. În rest, Dragnea şi-a pledat cauza – unul dintre procesele în care este acuzat de abuz în serviciu nu va fi întrerupt în urma apariţiei ordonanţei, a susţinut el, anunţând şi că a început o acţiune de contestare a dosa­rului referendumului în care a fost con­dam­nat la doi ani de închisoare cu suspendare. În rest, totul, inclusiv protestul de stradă, este, în opinia şefului PSD, o manipulare, iar autorul moral al violenţelor de miercuri seară este preşedintele Klaus Iohannis.

 

Iordache se spală pe mâini...

În practică, principalii lideri ai partidului fac tot posibilul să apară cât mai puţin în public. Ministrul justiţiei Florin Iordache şi-a delegat atribuţile către un secretar de stat, Constantin Sima, un procuror ajuns în minister prin delegaţie de serviciu. În replică, procurorul general al României Augustin Lazăr a cerut CSM retragerea delegării lui Sima şi întoarcerea lui în Ministerul Public, dar şi a celui de-al doilea secretar de stat, procurorul Oana Hăineală.

În ceea ce-l priveşte pe Iordache, el s-a spălat pe mâini, afirmând că nu mai poate abroga ordonanţa de modificare a codului penal pentru că ea a ajuns deja în Parlament – responsabilitatea fiind acum la Legislativ. Este clară intenţia liderilor PSD de a sta în umbră în acestea zile tulburi – dovadă apariţiile meteorice ale lui Dragnea, Iordache sau a premierului Grindeanu.

În aceeaşi vreme, în PSD s-au făcut auzite voci contestatare, deşi ele sunt deocamdată firave. Ministrul pentru mediul de afaceri Florin Jianu a demisionat, afirmând că a reflectat „cu responsabilitate“ la ce face şi că România nu merită ce face guvernul.

În aceeaşi vreme, vicepreşedintele PSD şi primarul Iaşiului Mihai Chirica a cerut demisia ministrului justiţiei Florin Iordache pe care îl consideră, „singurul om responsabil de haosul din ultimele zile“.

 

Parchetul cercetează modul în care a  fost adoptată ordonanţa

DNA şi procurorul general au confirmat ieri că DNA cercetează modalitatea de adoptare a unor acte normative, în speţă ordonanţa de modificare a Codului penal şi a proiectelor privind graţierea.

„La Direcţia Naţională Anticorupţie s-a înregistrat o sesizare depusă de mai multe persoane fizice cu privire la posibile fapte aflate în competenţa de soluţionare a instituţiei, în legătură cu modalitatea de adoptare a unor acte normative. Ca urmare, în conformitate cu prevederile procesual penale, se efectuează acte procedurale cu privire la aspectele sesizate“, a precizat DNA.

Întrebat de reacţia Ministerului Justiţiei potrivit căruia o astfel de anchetă ar fi o imixtiune, procurorul general al României a replicat, citat de Mediafax: „Vă pot asigura că organele judiciare şi Ministerul Public îşi fac datoria în cadrul legal. Nicio anchetă nu este o imixtiune. Ori de câte ori există indicii rezonabile privind săvârşirea unei infracţiuni, procurorul trebuie fără ezitare să le verifice şi să afle adevărul“.

 

Curtea Constituţională a fost sesizată

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat ieri Curtea Constituţională cu privire la un conflict instituţional între guvern, instituţiile de justiţie şi Parlament.

În expunerea de motive, preşedintele Klaus Iohannis arată că decizia adoptării ordonanţei de urgenţă de către guvern este un abuz. „În consecinţă, prin adoptarea ordonanţei de urgenţă, al cărei conţinut se îndepărtează atât de la necesitatea unei reacţii prompte, în vederea apărării unui interes public, cât şi de la argumentele prezentate în preambul, guvernul a acţionat abuziv, arogându-şi competenţe pe care Constituţia nu i le conferă (a aprobabt ordonanţa fără a motiva urgenţa – n. red.).“

 

UE ameninţă cu blocarea fodurilor UE

Prim-vicepreşedintele Comisiei Euro­pene Frans Timmermans a catalogat ieri în cadrul unei dezbateri din Parlamentul European pe tema justiţiei şi statului de drept în România, că a face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi numite valori.

El a catalogat, la începutul dezbaterii, ordonanţa de urgenţă şi problemele de legislaţie ca fiind elemente negative în lupta împotriva corupţiei, un pas înapoi în evoluţia ţării din ultimii 10 ani.

„A face parte din UE nu înseamnă doar să primeşti ajutoare, ci să respecţi anumite valori“, a mai spus prim-vicepreşedintele Comisiei.

 

Continuă reacţiile investitorilor străini

Consiliul Investitorilor Străini (CIS) şi-a exprimat ieri îngrijorarea cu privire la modul în care guvernul a adoptat recent o serie de modificări la Codul penal. CIS apreciază că modul prin care au fost luate aceste decizii ar putea transmite un mesaj negativ potenţialilor investitori, cât şi organismelor financiare internaţionale, iar România va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investiţii noi.

Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi de asemenea un interval de timp mult prea mare.

 
 

Primarul Iaşului Mihai Chirica, o voce unică în PSD

♦ Propun premierului Grindeanu şi liderului Liviu Dragnea următoarele două lucruri: să abroge la fel de urgent Ordonanţa 13 / 2017 şi să propună un proiect de lege Parlamentului să facă dezbatere publică, să consulte specialiştii şi societatea civilă.

♦ Cer public demisia domnului ministru Florin Iordache, pe care îl văd singurul om responsabil de haosul pe care l-a creat în aceste zile.

♦ Îi cere lui Liviu Dragnea să corecteze greşelile făcute. S-a înconjurat de oameni greşiţi.

 
 

Liviu Dragnea, după o absenţă de două zile...

♦ Klaus Iohannis este autorul moral al violenţelor de miercuri seară.

♦ Ministerul Justiţiei şi Parchetul să afle cât mai curând cine a organizat şi plătit deturnarea protestelor.

♦ Orice încercare de subminare a activităţii guvernului este o tentativă de destabilizare a ordinii de drept în România.

♦ Guvernul şi partidele care îl susţin suntem determinaţi să exercităm puterea executivă şi legislativă acordată de către cetăţeni.

♦ Protestele sunt urmare a unei campanii de minciună şi dezinformare.

♦ Nu ştiu dacă maşinăria de manipulare şi dezinformare îşi are originea în ţară.

 

Florin Jianu, ministrul IMM-urilor, a demisionat joi dimineaţă din guvern susţinând că nu împărtăşeşte anumite acţiuni, referindu-se la adoptarea de către guvernul Grindeanu a celebrei ordonanţe de urgenţă de modificare a Codului penal.  În şedinţa de guvern de marţi seară Jianu a fost prezent. „Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare şi nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conştiinţa curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui şi ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laş şi a girat acţiuni pe care nu le împărtăşeşte sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!". Comentând prima demisie a unui ministru din guvernul lui, premierul Grindeanu a spus: „Poate că unul dintre colegii mei nu a rezistat la acest asalt, şi anume Florin Jianu, şi a făcut în activitatea sa un pas în spate. Nu este simplu să primeşti înjurături legate de tine, de familia ta“. El a afirmat că va propune ca ministrul economiei Alexandru Petrescu să preia interimar conducerea ministerului.

 

 

Investiţie de 100 de milioane de euro, amânată după evenimentele politice recente

Evenimentele de pe scena politică românească din ultimele zile, după ce guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanţă de urgenţă contestată atât de opoziţia politică, dar şi de câteva sute de mii de români prin proteste, afectează mediul economic prin descurajarea investiţiilor străine şi duce la lipsa predictibilităţii în mediul de afaceri, potrivit reprezentanţilor Coface. „Am primit ieri câteva telefoane din partea unor fonduri de investiţii internaţionale care îşi arătau îngrijorarea cu privire la ce se întâmplă în perioada următoare pentru că au din ce în ce mai puţină predictibilitate, semnalele nu încurajează investiţiile pe termen lung. Unul dintre fonduri îmi declara că aveau un buget de 100 de milioane de euro pentru investiţii şi preluări de companii anul acesta, dar şi-au anulat orice proiect de investiţie şi au pus în stagnare proiectele actuale“, a spus Iancu Guda, services director Coface România.

„Este important ca tot ceea ce se întmplă în perioada acesta să se stabilizeze, pentru că pe termen scurt dă nişte semnale foarte periculoase prin lipsa de predictibilitate şi descurajarea investiţiilor internaţionale“. Eugen Anicescu, country manager Coface, a arătat că investitorii străini ştiu cum să gestioneze crizele, dar au alternativă şi îşi pot muta proiectele de investiţie pe alte pieţe, dacă situaţia nu se stabilizează. “Ce se întâmplă în ultima perioadă riscă să anuleze tot ceea ce s-a făcut bun în ultimii cinci ani şi să se ducă pe apa sâmbetei în mai puţin de câteva luni. Cele mai importante provocări ale mediului de afaceri românesc pe care le vede Coface nu sunt abordate prin nicio măsură directă sau indirectă în toate ordonanţele de urgenţă care tot vin care nu se adresează provocărilor majore ale mediului de afaceri românesc. Am dori să vedem alte măsuri care abordează competitivitatea firmelor româneşti, încurajarea antreprenoriatului românesc, polarizarea mediului de afaceri care este un fenomen foarte periculos, finanţarea companiilor româneşti şi, nu în ultimul rând, disponibilitatea, calitatea şi costul resursei umane”, a mai spus Iancu Guda. Georgiana Mihalache

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO