Eveniment

Publicitarii şi producătorii contestă legea care interzice publicitatea la medicamente, farmaciştii o susţin

Publicitarii şi producătorii contestă legea care...

Autor: Corina Mirea

16.12.2015, 00:04 204

Posibilitatea promulgării legii care interzice reclamele la medica­mente pe TV şi la radio continuă să provoace reacţii dintre cele mai diverse.

Producătorii de medicamente şi publicitarii estimează că nu doar industria farma va avea de suferit, ci şi bugetul de stat.

Pe de altă parte, Colegiul Farmaciştilor din România susţine că legea este în interesul pacienţilor, în condiţiile în care românii au tot fost puşi sub presiune, prin intermediul publicităţii, să adopte automedicaţia. În aceeaşi vreme, senatorii susţin că votul dat luni pe legea care interzice publicitatea la medicamente a fost viciat de o eroare de organizare şi de pregătire a şedinţei.

Piaţa publicităţii din România a urcat cu 2,6% în 2014 comparativ cu 2013, de la 305 milioane euro la 313 milioane euro. Industria farma a fost unul dintre cei mai mari consumatori de reclamă anul trecut, reprezentând astfel peste 11% din piaţa de publicitate din România.

„Proiectul reprezintă o limitare nejustificată a accesului la informaţie. Adoptarea sa de către Parlamentul României este cu atât mai surprinzătoare cu cât guvernul Romaniei, Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Comisiile de specialitate (sănătate şi media) din cele două Camere au recomandat respingerea acestuia“, au susţinut ieri reprezenanţii Uniunii Agenţiilor de Publicitate din România (UAPR).

De asemenea, şi Dragoş Damian, directorul general al producătorului de medicamente Terapia din Cluj şi preşedintele APGMR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România), este de părere că promulgarea legii va duce la o limitare a accesului populaţiei la informare şi că, în cele din urmă, nu doar producătorii de medicamente, farmaciile şi trusturile media vor avea de suferit, ci şi bugetul statului, care nu va mai primi bani din tarifarea reclamelor TV şi radio la medicamente aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM).

În faţa reacţiilor publice, preşedintele PSD Liviu Dragnea, i-a transmis o scrisoare preşedintelui României Klaus Iohannis pentru a-i solicita reexaminarea legii prin care se interzice difuzarea reclamelor la medicamente prin intermediul televiziunii şi al posturilor de radio. El spune că votul a fost viciat de o eroare de organizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO