Eveniment

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei ameninţă că Finlanda şi Suedia vor deveni frontieră de război dacă aderă la NATO

Sursa Foto -Maria Zakharova -Embassy of Russia / Magdalena Andersson si Sanna Marin (Facebook)

Autor: Alexandru Stan

17.04.2022, 13:00 368

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a avertizat că dacă Suedia şi Finlanda aderă la NATO, vor deveni o nouă frontieră în conflictul NATO cu Rusia.

Potrivit acesteia, „consecinţele negative pentru pace şi stabilitate în nordul Europei sunt evidente”.

Suedia şi Finlanda plănuiesc să adere la NATO în această vară după ce Sanna Marin, prim-ministrul finlandez, a declarat că a sosit momentul ca Finlanda să îşi reconsidere serios poziţia faţă de NATO."Rusia nu este vecinul pe care îl credeam", a declarat ea la sfârşitul săptămânii, îndemnând ca decizia să fie luată "în mod temeinic, dar rapid".

Joi, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a ameninţat că Rusia îşi va consolida toate forţele din regiune,  inclusiv prin instalarea de arme nucleare în regiunea baltică dacă cele două ţări nordice se vor alătura alianţei conduse de SUA. 

Pe 13 aprilie, premierul Finlandei, Sanna Marin s-a întâlnit cu premierul Finlandei, Magdalena Andersson, într-o atmosferă degajată.Ea a postat pe pagina sa de Facebook următoarea declaraţie:

"Am avut plăcerea să o întâlnesc astăzi la Stockholm pe colega mea, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson. Am discutat despre războiul ucrainean, securitatea europeană şi procesele politice externe şi de securitate ale ţărilor noastre. Atât Finlanda, cât şi Suedia evaluează în prezent posibila aderare la NATO şi impactul acesteia asupra securităţii Europei de Nord şi a regiunilor Mării Baltice".

.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO