Eveniment

Purtătorul de cuvânt al MAE, reacţie după postarea fondatorului Telegram: Vedem semnele distinctive ale interferenţei ruseşti în alegeri

Purtătorul de cuvânt al MAE, reacţie după postarea...

Autor: Iris Dutescu

18.05.2025, 19:00 232

„În timpul alegerilor prezidenţiale din România, vedem încă o dată semnele distinctive ale interferenţei ruseşti”, declară, duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Andrei Tarnea.

„În timpul alegerilor prezidenţiale din România, vedem încă o dată semnele distinctive ale interferenţei ruseşti. O campanie virală de ştiri false pe Telegram şi alte platforme de social media are scopul de a influenţa procesul electoral”, scrie oficialul pe platforma X.

El adaugă că „acest lucru era de aşteptat, iar autorităţile române au dezminţit ştirile false”.

Pavel Durov, CEO-ul Telegram, a postat un mesaj surprinzător pe platorma pe care a fondat-o, spunând că ţară best-europeană ar fi cerut ca „vocile conservatoare” din România să fie „reduse la tăcere”.

Miliardarul rus a plasat un emoticon cu o… baghetă în postarea sa, provocându-i pe cititorii săi să ghicească despre ce ţară este vorba, referirea fiind, evident, la Franţa, noteaază gandul.ro.

„Un guvern din Europa de Vest (ghici care 🥖) a contactat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidenţiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricţiona libertăţile utilizatorilor români sau nu va bloca canalele lor politice. Nu poţi «apăra democraţia» distrugând democraţia. Nu poţi „combate interferenţa electorală” interferând în alegeri. Ori ai libertate de exprimare şi alegeri corecte, ori nu le ai. Şi poporul român merită ambele”, a scris Pavel Durov pe Telegram.

Cu doar câteva luni înainte să împlinească 40 de ani – cel supranumit cândva cândva un „Zuckerberg rus”, după fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg – Pavel Durov a fost reţinut pe un aeroport din Paris, unde unde ajunsese din Azerbaidjan, deşi ştia că este vizat de un mandat de căutare în Franţa. Potrivit anchetatorilor, arestarea lui Pavel Durov s-a făcut pe baza unui mandat emis pentru o serie de infracţiuni legate de aplicaţia Telegram. Ancheta procurorilor francezi a vizat insuficienta moderare a platformei Telegram, Durov fiind acuzat că nu a luat măsuri de limitare a utilizării Telegram în scopuri criminale şi infracţionale.

Pavel Durov a declarat magistraţilor că nu a creat platforma Telegram pentru facilitarea activităţilor ilegale, ci, a argumentat acesta, odată cu popularitatea crescândă a reţelei de socializare şi-au făcut loc şi infractori.

Originar din Sankt Petersburg, Durov a devenit celebru în Rusia la vârsta de 20 de ani, după ce a fondat reţeaua socială VKontakte (VK), care a răspuns nevoilor utilizatorilor de limbă rusă, depăşind Facebook-ul pe întreg teritoriul fostei URSS.

Situaţia nu a durat însă foarte mult timp, deoarece după dispute cu autorităţile ruse, Durov a vândut VKontakte şi a plecat din ţară.

Nu a renunţat însă la ideile sale revoluţionare, fondând în Dubai un nou serviciu de mesagerie numit Telegram, care a primit şi aprecieri, dar şi critici, fiind considerat a fi un produs de livrare de conţinut controversat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels